Sunday of Holy Pentecost: Θεία Λειτουργία Κυριακή της Πεντηκοστής και του Εσπερινού Γονυκλισίας στον Ι.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς [εικόνες]

Related Articles

« Πνοή βιαία γλωσσοπυρσεύτως νέμει, Χριστός το θείον Πνεύμα τοις Αποστόλοις. Εκκέχυται μεγάλω ενί ήματι Πνεύμ’ αλιεύσι. Ταις των αγίων Αποστόλων πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός ημών, ελέησον ημάς. Αμήν»

Την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία μας εορτάζει την Γενέθλιο ημέρα της, πανηγύρισε με κάθε λαμπρότητα και ιεροπρέπεια ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Μεγάλης Παναγιάς, στην Χώρα Μυκόνου.

Μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα και με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε η ημέρα της Πεντηκοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς.
Ευσεβείς Μυκόνιοι και παραθεριστές προσήλθαν από τις πρώτες πρωινές ώρες και με υποδειγματική τάξη και ευλάβεια παρακολουθούσαν προσευχητικώς την τέλεση του όρθρου και της Θείας Λειτουργίας από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Δήλου και Μυκόνου Αιδεσιμολογιώτατο π. Πέτρο Μαραγκό, πλαισιούμρενος από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κουσαθανά

«Συνηγμένων τῶν Μαθητῶν τοῦ Χριστοῦ,
ἐγένετο ἦχος, καθάπερ φερομένης βιαίας πνοῆς καί
ἐπλήρωσε τόν οἶκον, οὖ ἦσαν καθήμενοι»

Ορθρινό Ευαγγέλιο Κυριακής, Κατά Ιωάννη Κ'(20) 19-23


Οὔσης οὖν ὀψίας τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ τῇ μιᾷ τῶν σαββάτων, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων ὅπου ἦσαν οἱ μαθηταὶ συνηγμένοι διὰ τὸν φόβον τῶν ᾿Ιουδαίων, ἦλθεν ὁ ᾿Ιησοῦς καὶ ἔστη εἰς τὸ μέσον, καὶ λέγει αὐτοῖς· εἰρήνη ὑμῖν.καὶ τοῦτο εἰπὼν ἔδειξεν αὐτοῖς τὰς χεῖρας καὶ τὴν πλευρὰν αὐτοῦ. ἐχάρησαν οὖν οἱ μαθηταὶ ἰδόντες τὸν Κύριον.
εἶπεν οὖν αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς πάλιν· εἰρήνη ὑμῖν. καθὼς ἀπέσταλκέ με ὁ πατήρ, κἀγὼ πέμπω ὑμᾶς.
καὶ τοῦτο εἰπὼν ἐνεφύσησε καὶ λέγει αὐτοῖς· λάβετε Πνεῦμα ῞Αγιον·
ἄν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς, ἄν τινων κρατῆτε, κεκράτηνται.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής τιμάται η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, κάθε χρόνο, εορτάζουμε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας, μια ημέρα πριν την εορτή του Αγίου Πνεύματος.

Ημέρα ενθέου ευφροσύνης είναι η Κυριακή της Πεντηκοστής κατά την οποία η Εκκλησία μας ζει την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, συγκροτείται σε Σώμα Χριστού, και λαμβάνει τα θεϊκά χαρίσματα. Οι Πράξεις των Αποστόλων μας περιγράφουν το γεγονός της Πεντηκοστής με πολύ ζωηρά χρώματα. Κατά την ημέρα εκείνη οι Μαθητές «ήσαν άπαντες ομοθυμαδόν επί το αυτό» (Πράξ. β΄2). Δηλαδή ήταν όλοι μαζί συγκεντρωμένοι με ομοψυχία στο ίδιο μέρος.

Τα μετά την Ανάσταση γεγονότα τους είχαν ενώσει ψυχικά. Κάτω από την αφόρητη πίεση του κινδύνου συγκεντρώνονται για να προσευχηθούν και να ζητήσουν τη βοήθεια του Θεού. Ακριβώς την ώρα εκείνη της δοκιμασίας κατέρχεται «ώσπερ φερομένης πνοής βιαίας» το Άγιον Πνεύμα, ο Παράκλητος, τον οποίο ο Κύριος τους είχε υποσχεθεί για να τους παρηγορήσει, για να τους ενισχύσει, κυρίως όμως για να τους ενώσει σ’ ένα Σώμα με τον Αναστάντα Χριστό.

Της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός της Γονυκλισίας, παρουσία πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και σύμφωνα με το τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Μέγας Εσπερινός του Αγίου Πνεύματος ή ο ονομαζόμενος «Εσπερινός της Γονυκλισίας», κατά τον οποίο αναγνώστηκαν, οι προκαθορισμένες υπέροχες περιεκτικές ευχές της Γονυκλισίας.

Αμέσως μετά την «Είσοδο» του Εσπερινού, κι αφού ψαλεί το «Φως ιλαρόν» και το πανηγυρικό Μέγα Προκείμενο «Τίς Θεός Μέγας ως ο Θεός ημών; Συ ει ο Θεός, ο ποιών θαυμάσια μόνος!» σε ήχο βαρύ, μεγαλόπρεπο, αντάξιο του νοήματος και του μηνύματός του, ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Πέτρος Μαραγκός κήρυξε την έναρξη γονυκλισίας, καλώντας κλήρο και πιστούς, να γονατίσουν και ν’ απευθύνουν στο Θεό γονυπετείς λόγο ικεσίας, με τη φράση : «Έτι και έτι, κλίναντες τα γόνατα, του Κυρίου δεηθώμεν».

Οι ευχές της Γονυκλισίας αναγιγνώσθησαν από Αιδεσιμολογιώτατο π. Πέτρο Μαραγκό και τον  πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κουσαθανά από   την Ωραία Πύλη εις επήκοον όλης της Εκκλησίας.

Οι ευχές αυτές είναι χωρισμένες σε τρεις ομάδες, όσες είναι και οι γονυκλισίες.

1) Στην υπακοή που έδειξε ο Υιός στον Πατέρα, την οποία καλούμαστε να μιμηθούμε,

2) στην αγάπη που έδειξε ο Λόγος του Θεού στον κόσμο και

3) στην ευγνωμοσύνη την οποία οφείλουμε στον Θεό για τις ευεργεσίες Του.

Την λήξη της Γονυκλισίας ο Αιδεσιμολογιώτατος κήρυξε με τη φράση «Αντιλαβού, σώσον, ελέησον, ανάστησον, και διαφύλαξον ημάς ο Θεός».

Στο τέλος των Ιερών Ακολουθιών ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Πέτρος Μαραγκός μίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα αναφερόμενος θεολογικά για τα υποστατικά ιδιώματα του Αγίου Πνεύματος του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδος και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.

Δείτε εικόνες από Θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας:

More on this topic

Advertismentspot_img

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Liturgical music

error: Content is protected !!