Church of Mykonos: Λαμπρά Πανήγυρις της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στις “Ρίζες – Το Χωριό του Μπάρμπα Γιάννη” στην Άνω Μερά Μυκόνου [Εικόνες & Videos]

Related Articles

Η μεγάλη φθινοπωρινή πανήγυρις της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας εορτάστηκε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα στη Μύκονο, με επίκεντρο το φερώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο, στις Ρίζες – Το Χωριό του Μπάρμπα Γιάννη στην περιοχή “Μαού” της Ανω Μεράς, Μυκόνου.

Με ιεροπρέπεια και ξεχωριστή κατάνυξη στο παλαιό ομώνυμο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Εόρτιος Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετ’ Αρτοκλασίας, από τον Καθηγουμένο της Μονής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αλέξιο Παπαδόπουλο, με την συμπροσευχητική παρουσία φιλάγιων Μυκονιατών πιστών.

Ιερόν Ευαγγέλιο 

Παρακολουθήστε video:

Τα αναμμένα κεριά που φώτιζαν διακριτικά τον μονόχωρο ναό, το θυμίαμα που ξεχυνόταν μέχρι έξω, η φωνή του ψάλτη, οι κατανυκτικοί ύμνοι…….

Παρακολουθήστε video:

Παναγία η Μυρτιδιώτισσα ονομάζεται εικόνα της Παναγίας, που βρέθηκε στα Κύθηρα πιθανώς τον 14ο αιώνα. Έχει το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, γιατί αναφέρεται από την παράδοση ότι τη βρήκε ένας βοσκός σε μία τοποθεσία γεμάτη με μυρτιές. Σήμερα με το όνομα αυτό ονομάζονται εκκλησίες, μονές και γενικά οι εικόνες με παράσταση της Παναγίας με μυρτιές. Η εικόνα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων στα Κύθηρα.

Αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας μοιράσθηκε αντίδωρο και άρτος και αντάλλαξαν ευχές. Στη συνέχεια η οικογένεια  του Μπάρμπα Γιάννη Ζουγανέλη πρόσφερε καρδιακό Μυκονιάτικο κέρασμα με παραδοσιακά εδέσματα σε όλους τους πιστούς, στoν αύλεοι χώρο του Κτήματος “Ρίζες”. Συμμετείχαν οι οργανοπαίκτες της νησιώτικης μουσικής Μιχάλης Κουνάνης Μπαμπέλης στη Σαμπούνα και Νίκος Ζουγανέλης Νικολαρίδη στο Τουμπάκι.

Ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχαριστίες, με ιδιαίτερη μνεία, στην οικογένεια του Μπάρμπα Γιάννη Ζουγανέλη Νικολαρίδη, συνεχιστές και θεματοφύλακες της μακράς και ισχυρής παράδοσης των Μυκονιατών.

Παρακολουθήστε videos:

Δείτε εικόνες από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία

 

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

St George’s Day 2024: Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου – Πότε πέφτει η γιορτή το 2024

St George's Day 2024 / Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου – Πότε πέφτει η γιορτή το 2024  Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί με αυτό και...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!