Church of Mykonos: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στα Χάλαρα Μυκόνου [εικόνες & videos]

Related Articles

The Transfiguration of our Lord, God and Savior Jesus Christ

Πανηγυρικός εορτασμός  της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στο μεταβυζαντινό Ιερό παρεκκλήσιο της οικογένειας Ρουσουνέλου, στα Χάλαρα Μυκόνου.
Το γραφικό αυτό εξωκλήσι, χρονολογείται από τον 17 αιώνα, είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού και βρίσκεται στα Χάλαρα Μυκόνου, σ΄ ένα πανέμορφο ειδυλλιακό τοπίο.

Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός πήρε τους μαθητές τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στο όρος Θαβώρ για να προσευχηθεί.

“Σήμερον ο Χριστός, εν όρει Θαβωρίω, την του Αδάμ αμείψας, αμαυρωθείσαν φύσιν, λαμπρύνας εθεούργησεν’’

Τον πανηγυρικό Όρθρο και την Θεία Λειτουργία, τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ανω Μεράς και Παλαιοκάστρου, Αιδεσιμολογιώτατος π. Βασίλειος Τζανιδάκης, με την συμπροσευχητική παρουσία Μυκονίων πιστών και Παραθεριστών.

Τα αναμμένα κεριά που φώτιζαν διακριτικά τον μονόχωρο ναό, το θυμίαμα που ξεχυνόταν μέχρι έξω, οι φωνές των ψαλτών Αντώνη Ξυδάκη και Δημήτρη Ασημομύτη, οι κατανυκτικοί ύμνοι…….

Παρακολουθήστε video:

Απολυτίκιον
“Μετεμορφώθης εν τω όρει Χριστὲ ο Θεός, δείξας τοις Μαθηταις σου την δόξαν σου, καθὼς ἠδυναντο. Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς, το φώς σου το αΐδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι”.

Κοντάκιον
“Επί τού όρους μετεμορφώθης, καί ως εχώρουν οι Μαθηταί σου τήν δόξαν σου, Χριστέ ο Θεός εθεάσαντο, ίνα όταν σε ίδωσι σταυρούμενον, τό μέν πάθος νοήσωσιν εκούσιον, τώ δέ κόσμω κηρύξωσιν, ότι σύ υπάρχεις αληθώς, τού Πατρός τό απαύγασμα”.

Παρακολουθήστε video:

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι γεγονός από τη ζωή του Ιησού Χριστού, κατά το οποίο ο Χριστός, ύστερα από ανάβαση πάνω σε ένα βουνό μαζί με τους μαθητές του Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο, μεταμορφώθηκε και φωτοβολούσε με δόξα. Περιγράφεται στα Συνοπτικά Ευαγγέλια, ενώ αναφέρεται και στην Β΄ Επιστολή Πέτρου. Επίσης, θεωρείται ότι η αρχή του Κατά Ιωάννη Ευαγγελίου αναφέρεται σε αυτή.

Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, ο Ιησούς μαζί με τρεις από τους αποστόλους, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, ανέβηκαν σε ένα βουνό (το όρος της Μεταμορφώσεως, το οποίο παραδοσιακά αναγνωρίζεται ως το όρος Θαβώρ) για προσευχή. Επάνω στο βουνό οι τρεις απόστολοι έκατσαν να ξεκουραστούν και κοιμήθηκαν. Όταν ξύπνησαν είδαν τον Ιησού να φωτοβολεί με λαμπρό φως και τα ρούχα του είχαν γίνει λευκά.

Μαζί του βρίσκονταν και συνομιλούσαν δύο άντρες, ο Μωυσής και ο Προφήτης Ηλίας. Στη συνέχεια τους κάλυψε νέφος και ακούστηκε μια φωνή από τον ουρανό να αναφέρει «Οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε», δηλαδή αυτός είναι ο γιος μου, να τον ακούτε

Στην αγαπητή ακολουθία της Αρτοκλασίας, ο Αιδεσιμολογιώτατος, Βασίλειος Τζανιδάκης, με τους ιεροψάλτες και τους πιστούς ψάλλουν τον υπέροχο, προσφιλή και γνωστό σε όλους ύμνο, το: «Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελαττωθήτωσαν παντός αγαθού….»

Παρακολουθήστε video:

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκαν, κατά την παράδοση, οι απαρχές των καρπών της αμπέλου.

Αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας μοιράσθηκε αντίδωρο και άρτος και αντάλλαξαν ευχές. Στη συνέχεια η οικογένεια πρόσφερε καρδιακό κέρασμα σε όλους τους πιστούς στoν αύλεοι χώρο του παρεκκλησίου.

Ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχαριστίες, με ιδιαίτερη μνεία, στην οικογένεια της Ανουσώς Ρουσουνέλου – Τόλη, συνεχιστές και θεματοφύλακες της μακράς και ισχυρής παράδοσης των Μυκονιατών.

“Στου Σωτήρα εσμίξαμε και φέτος το ξωκκλήσι
δεν αφήνουμε τα έθιμα κανείς να καταλύσει”.

Δείτε εικόνες από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

More on this topic

Advertismentspot_img

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Liturgical music

error: Content is protected !!