Ecumenical Patriarch: Όχι στους θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς και στους απόλυτους εθνικισμούς

Related Articles

Στη διεθνή συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών της Ρώμης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το μήνυμά του.

«Όχι στους θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς και στους απόλυτους εθνικισμούς» τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την διεθνή συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών της Ρώμης.

Αργά σήμερα το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήρε τον λόγο στη διεθνή συνάντηση που οργανώνει στην Ρώμη η καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, με θέμα «Αδελφοί λαοί, η γη του μέλλοντος. Θρησκείες και πολιτισμοί σε διάλογο».

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη περίοδο, σαν να μην συνέβη τίποτα; Η απάντησή μας σε αυτό το ερώτημα είναι μόνον μια: ο πρωτύτερος κόσμος δεν υπάρχει πια και έχουμε στα χέρια μας την δυνατότητα να οικοδομήσουμε μια νέα αρχή, μια αρχή που δεν μπορεί παρά να γίνει από κοινού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε σε ανθρώπους της πίστεως, οικονομολόγους, φιλόσοφους, οικολόγους, επιστήμονες, άνδρες και γυναίκες καλής θελήσεως και υπέδειξε τρεις κύριες αρχές για το μέλλον.

Ειδικότερα τόνισε:
«Ξαναρχίζουμε διακηρύττοντας και πάλι αυτό που η πανδημία έκανε σαφέστερο: το ότι ανήκουμε σε μια ενιαία ανθρώπινη οικογένεια, όλων των λαών της γης, αλλά και την προσοχή για την Πλάση. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να αναγνωρίσουμε όλοι, σε κάθε επίπεδο, όχι μόνον τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά το ότι ανήκουμε σε ενιαία ανθρωπότητα, με όλες τις ιδιαιτερότητες, τους πολιτισμούς και τις ταυτότητές της. Μια αρχή στην μετά πανδημική εποχή, δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη της όλα αυτά, με την απάλειψη κάθε αντίληψης διαφορετικότητας και μας βοηθά να αναγνωριστούμε ως μια ενιαία οικογένεια».

Η δεύτερη αρχή, σύμφωνα με τον κύριο Βαρθολομαίο, είναι να γνωρίσουμε την ταυτότητα του άλλου, να καταφέρουμε να τον ακούσουμε, «όχι για να γίνει ένα με μια διεθνή ταυτότητα, αλλά για να κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητά του».

Η τελευταία αρχή που υπέδειξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι ο αμοιβαίος σεβασμός: «Το να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, ο διάλογος και το να ακούμε τον άλλο, κάνουν εφικτά τα όσα προανέφερα. Με το ξεπέρασμα των θρησκευτικών φονταμενταλισμών και των απόλυτων εθνικισμών. Διακηρύττοντας την δίκαιη δικαιοσύνη σε κάθε επίπεδο της ανθρώπινης κοινωνίας και δημιουργώντας στιγμές αμοιβαίου εμπλουτισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Βαρθολομαίος.

Διότι «κύριος στόχος, είναι να ζήσουν οι λαοί εν ειρήνη» και «να προστατευθεί η δημιουργία του Θεού και ό,τι συνδέεται με αυτή». Διαφορετικά, κατέληξε ο ταγός της Ορθοδοξίας, «οι συνέπειες θα είναι χειρότερες από τον κόσμο που αφήσαμε πίσω μας».

Αύριο, ο κύριος Βαρθολομαίος θα προσευχηθεί υπέρ της Ειρήνης στο Κολοσσαίο. Μια πρωτοβουλία στην οποία θα συμμετάσχει και ο πάπας Φραγκίσκος.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Mykonos Monasteries: Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Μάμαντος στην Ι.Μ. Παλαιοκάστρου Ανω Μεράς Μυκόνου

ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕΡΑ ΜΥΚΟΝΟΥ ΙΕΡΟΥΡΓΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ κ. ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄ Σήμερα το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Ecumenical Patriarch: Πατριαρχική – Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών

Πατριαρχική - Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών για τη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του...

Liturgical music

Επιτάφιος θρήνος με την Ψαλτική Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Επιτάφιος θρήνος με την Ψαλτική Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου
error: Content is protected !!