Ecumenical Patriarch: Όχι στους θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς και στους απόλυτους εθνικισμούς

Related Articles

Στη διεθνή συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών της Ρώμης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το μήνυμά του.

«Όχι στους θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς και στους απόλυτους εθνικισμούς» τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την διεθνή συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών της Ρώμης.

Αργά σήμερα το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήρε τον λόγο στη διεθνή συνάντηση που οργανώνει στην Ρώμη η καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, με θέμα «Αδελφοί λαοί, η γη του μέλλοντος. Θρησκείες και πολιτισμοί σε διάλογο».

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη περίοδο, σαν να μην συνέβη τίποτα; Η απάντησή μας σε αυτό το ερώτημα είναι μόνον μια: ο πρωτύτερος κόσμος δεν υπάρχει πια και έχουμε στα χέρια μας την δυνατότητα να οικοδομήσουμε μια νέα αρχή, μια αρχή που δεν μπορεί παρά να γίνει από κοινού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε σε ανθρώπους της πίστεως, οικονομολόγους, φιλόσοφους, οικολόγους, επιστήμονες, άνδρες και γυναίκες καλής θελήσεως και υπέδειξε τρεις κύριες αρχές για το μέλλον.

Ειδικότερα τόνισε:
«Ξαναρχίζουμε διακηρύττοντας και πάλι αυτό που η πανδημία έκανε σαφέστερο: το ότι ανήκουμε σε μια ενιαία ανθρώπινη οικογένεια, όλων των λαών της γης, αλλά και την προσοχή για την Πλάση. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να αναγνωρίσουμε όλοι, σε κάθε επίπεδο, όχι μόνον τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά το ότι ανήκουμε σε ενιαία ανθρωπότητα, με όλες τις ιδιαιτερότητες, τους πολιτισμούς και τις ταυτότητές της. Μια αρχή στην μετά πανδημική εποχή, δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη της όλα αυτά, με την απάλειψη κάθε αντίληψης διαφορετικότητας και μας βοηθά να αναγνωριστούμε ως μια ενιαία οικογένεια».

Η δεύτερη αρχή, σύμφωνα με τον κύριο Βαρθολομαίο, είναι να γνωρίσουμε την ταυτότητα του άλλου, να καταφέρουμε να τον ακούσουμε, «όχι για να γίνει ένα με μια διεθνή ταυτότητα, αλλά για να κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητά του».

Η τελευταία αρχή που υπέδειξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι ο αμοιβαίος σεβασμός: «Το να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, ο διάλογος και το να ακούμε τον άλλο, κάνουν εφικτά τα όσα προανέφερα. Με το ξεπέρασμα των θρησκευτικών φονταμενταλισμών και των απόλυτων εθνικισμών. Διακηρύττοντας την δίκαιη δικαιοσύνη σε κάθε επίπεδο της ανθρώπινης κοινωνίας και δημιουργώντας στιγμές αμοιβαίου εμπλουτισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Βαρθολομαίος.

Διότι «κύριος στόχος, είναι να ζήσουν οι λαοί εν ειρήνη» και «να προστατευθεί η δημιουργία του Θεού και ό,τι συνδέεται με αυτή». Διαφορετικά, κατέληξε ο ταγός της Ορθοδοξίας, «οι συνέπειες θα είναι χειρότερες από τον κόσμο που αφήσαμε πίσω μας».

Αύριο, ο κύριος Βαρθολομαίος θα προσευχηθεί υπέρ της Ειρήνης στο Κολοσσαίο. Μια πρωτοβουλία στην οποία θα συμμετάσχει και ο πάπας Φραγκίσκος.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos Monasteries: Αιδεσιμολογιώτατος π. Ματθαίος Χάλαρης «Τα Δώρα της Θείας Χάριτος» – Πρόσκληση σε ομιλία

Πρόσκληση σε ομιλία στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Mykonos Monasteries / Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Μυκόνου & Δήλου και Καθηγούμενος της...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!