Candidates in Bishop Election: Διαφωνία Ιερώνυμου με Βαρθολομαίο – Συμμαχίες και ζυμώσεις για τις εκλογές σε πέντε Μητροπόλεις [Θήρας]

Related Articles

Διαφωνεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο ενδεχόμενο να εκλεγεί για τη Μητρόπολη Περιστερίου ιεράρχης των Νέων Χωρών με τη διαδικασία του μεταθετού. Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη πέντε νέων μητροπολιτών (Λαγκαδά, Θήρας, Καστορίας, Περιστερίου και Κιλκισίου) «φουντώνουν» οι συμμαχίες στους κόλπους της Ιεραρχίας ενώ αναπτύσσονται, ως φαίνεται, και διάφοροι «μηχανισμοί» που προσβλέπουν (και) στην «επόμενη μέρα» του αρχιεπισκοπικού θρόνου, όποτε αυτή προκύψει.

Είναι οι ίδιοι «μηχανισμοί» που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ασκούν κριτική στους χειρισμούς του κ. Ιερώνυμου και που τώρα προσπαθούν να προωθήσουν τους εκλεκτούς τους στις εκλογές που θα διεξαχθούν το πρωί της Παρασκευής στην Ιεραρχία και που τα αποτελέσματά τους θα κρίνουν ως έναν μεγάλο βαθμό και την επιρροή του Αρχιεπισκόπου στο σώμα της Ιεραρχίας.

Η μητέρα των μαχών…
Σε κάθε περίπτωση, η «μητέρα των μαχών» θα διεξαχθεί για την πλήρωση των κενών Μητροπόλεων Περιστερίου και Καστορίας.

Μάλιστα, για την πρώτη το παρασκήνιο λέγεται πως είναι τις τελευταίες ώρες ιδιαίτερα πλούσιο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος προσανατολιζόταν στο να εκλεγεί νέος μητροπολίτης Περιστερίου με τη διαδικασία της μετάθεσης ιεράρχη προερχόμενου από τις επαρχίες των Νέων Χωρών (σ.σ.: ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία του Φαναρίου) είχε ενημερώσει σχετικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ο οποίος και απάντησε αρνητικά. Ανάλογα ο κ. Βαρθολομαίος είχε πράξει και στο παρελθόν.

Ο κ. Ιερώνυμος, αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί εντάσεις στις σχέσεις με το Φανάρι -όπως είχε συμβεί το 2004 επί μακαριστού Χριστοδούλου με την εκλογή διά μεταθέσεως μητροπολίτη Θεσσαλονίκης- και έτσι οι εκλογές θα διεξαχθούν με τον παραδοσιακό τρόπο.

Υποψήφιοι
Υποψήφιοι για τη Μητρόπολη Περιστερίου, μια από τις πιο εύρωστες οικονομικά μητροπόλεις, είναι ο καθηγητής Θεολογίας και αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, που λέγεται πως έχει λάβει το αρχιεπισκοπικό χρίσμα.

Βέβαια, εξ αρχής ακούγεται και το όνομα του μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθάγγελου, γενικού διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Το ενδιαφέρον για τη Μητρόπολη Περιστερίου είναι τόσο έντονο που φέρεται ότι έχει κινητοποιηθεί και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος μαζί με τον μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ φέρονται να προωθούν τον αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Νικολάου.

Ομως, μεγάλη μάχη εκτιμάται ότι θα δοθεί και για τη Μητρόπολη Καστοριάς. Στην κούρσα της διαδοχής φαβορί θεωρείται ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ναυπάκτου. Ο εν λόγω υποστηρίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς και από τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο και, ως φαίνεται, τυγχάνει κοινής αποδοχής από μια μεγάλη μερίδα ιεραρχών.  Εκτός αρχιεπισκοπικής «γραμμής» φέρεται ότι είναι η υποψηφιότητα του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Κοζάνης, αρχιμανδρίτη Χριστόφορου Αγγελόπουλου.

Το τριπρόσωπο αναμένεται να συμπληρώσει ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Γιαννουσάς, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Καστοριάς και πνευματικό τέκνο του μακαριστού Σεραφείμ.

Οσον αφορά στην πλήρωση της Μητρόπολης Λαγκαδά το τοπίο είναι για την ώρα πιο ξεκάθαρο. Φαβορί εμφανίζεται ο 59χρονος αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής, επί χρόνια γραμματέας της Συνόδου, ο οποίος στηρίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο και από μια μεγάλη μερίδα ιεραρχών. Υποψήφιος θα είναι και ο 68χρονος μητροπολίτης Βρεσθένης (πρώην Θεσσαλιώτιδος), Θεόκλητος Κουμαριανός.

«Δυνατό χαρτί» για τη Μητρόπολη Κιλκισίου θεωρείται ο 53 ετών αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου- Τριανταφυλλίδης. Πρόκειται για έναν ήπιων τόνων και συναινετικό χαρακτήρα, ο οποίος υπηρετεί στις συνοδικές επιτροπές Πολιτιστικής Ταυτότητας και Εκκλησιαστικών Τεχνών. Μάλιστα, λέγεται ότι έχει λάβει το αρχιεπισκοπικό χρίσμα. Στη λίστα με τους υποψηφίους περιλαμβάνεται και το όνομα του αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιου Κουλιανόπουλου. Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο μόλις 40 ετών, ο οποίος προΐσταται στο ναό Αγίας Σοφίας Ψυχικού.

Τέλος, για τη Μητρόπολη Θήρας η πλειοψηφία των ιεραρχών βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου Ρουσάκη.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos Monasteries: Αιδεσιμολογιώτατος π. Ματθαίος Χάλαρης «Τα Δώρα της Θείας Χάριτος» – Πρόσκληση σε ομιλία

Πρόσκληση σε ομιλία στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Mykonos Monasteries / Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Μυκόνου & Δήλου και Καθηγούμενος της...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!