H Εορτή της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου στην Αθήνα

Related Articles

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αιμιλιανού, λόφου Σκουζέ, στην Αθήνα, με την άδεια και την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, ιερούργησε…..
σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του Ναού και Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, με την ευκαιρία της ετήσιας εορτής της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου, παρουσία της Πολιτευτού Κυκλάδων κ. Αικ.Μονογιού, του Διοικητού Τροχαίας Αττικής κ.Γ. Διαμαντόπουλου, της πρώην Δημάρχου Σερίφου κας Αγγελικής Συνοδινού, του Προέδου του Σωματείου Μικρών Κυκλάδων κ.Πασχ. Συρίγος, του Πρόεδου της Ενώσεως Μηλίων κ. Ράμφου, του Ευεργέτου της Αδελφότητος κ. Κυριάκου Καλαμαρά και πολλών Ανωμεριτών και Μυκονίων.

Στην ομιλία του ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος, εξ αφορμής της πρόσφατης τρομοκρατικής ενέργειας αναφέρθηκε στο κακό και ειδικότερα στην τρομοκρατία συνδέοντάς τα με το σημερινό Αποστολικό και Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, το μεν Αποστολικό, το οποίο μας καλεί να γίνουμε συμπολίτες των Αγίων και οικείοι του Θεού, το δε Ευαγγελικό, παραβολή του Καλού Σαμαρείτη και τόνισε ότι αυτό που δεν υπάρχει στην πόλη του Θεού είναι το κακό, μια κατάσταση, που με την Κυριακή προσευχή ζητάμε να επικρατήσει και σ` αυτό τον πλανήτη.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο κακό που φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού και μας τρομάζει, όπως οι πόλεμοι, οι γενοκτονίες, οι δολοφονίες, οι ληστείες, η τρομοκρατία, αλλά και στο μη ανιχνεύσιμο κακό, και ειδικότερα στην τρομοκρατία, που επικρατεί μέσα στις ατομικές, οικογενειακές και συλλογικές σχέσεις, μεταξύ θρησκειών και ιδεολογιών και υπογράμμισε ότι ενώ είναι εύκολο να εντοπίσουμε το κακό, που είναι έξω από μας και να το στηλιτεύουμε και να το καταγγέλλουμε, είναι πολύ δύσκολο να βρούμε την ικανότητα να ανιχνεύουμε ο καθένας προσωπικά το κακό- σκοτάδι μέσα μας και να αναρωτηθούμε κατά πόσο εμείς συμβάλουμε στην επικράτηση του κακού στον πλανήτη, στις σχέσεις και τη ζωή μας, έχοντας ως πρότυπο τον Καλό Σαμαρείτη, ο οποίος υπερέβη εθνικά και θρησκευτικά τείχη και βοήθησε τον πάσχοντα συνάνθρωπό του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας Τουρλιανής, την οποία πλαισίωσε Τμήμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, προς τα Γραφεία της Αδελφότητος, όπου η Πρόεδρος κα. Ευαγγελία Κοντού χαιρέτησε τους παρισταμένους, διάβασε αποσπάσματα από ιδρυτικό μανιφέστο της Αδελφότητος, με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 1932 και στη συνέχεια η κα Φραντέσκα Κουνάνη ομίλησε για τη Μύκονο της εποχής του 1930 και τις διατυπωμένες μαρτυρίες διανοουμένων της εποχής, που επισκέπτονταν το νησί και κατέγραφαν τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις, που τους προκαλούσε, και τέλος εδόθησαν τα καθιερωμένα χρηματικά βραβεία προς τους αριστεύσαντες Μυκονίους μαθητές και σπουδαστές Γυμνασίου, Λυκείου, ΤΕΙ και ΑΕΙ, 37 τον αριθμό.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στην προσλαλιά του είπε ότι αυτή η εορτή θα αρκούσε μόνο με την παρουσία αυτών των παιδιών, στα πρόσωπα των οποίων, στο βλέμμα αλλά και στους παράξενους χτύπους της καρδιάς τους, που άλλοτε θέλουν να ανατρέψουν πράγματα και καταστάσεις, άλλοτε αγωνιούν για το αύριο, άλλοτε επιζητούν ασφάλεια και προστασία, μπορούμε να διαγνώσουμε παιδιά με ειλικρίνεια, αγάπη και ενθουσιασμό, στοιχεία και αρετές, που οφείλουμε να καλλιεργήσουμε.

Τέλος, διενεμήθηκε το Ημερολόγιο της Αδελφότητος για το 2016, επιγραφόμενο “Η Μύκονος μέσα από τα μάτια των παιδιών”, με εικόνες από μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Μυκόνου.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos Monasteries: Αιδεσιμολογιώτατος π. Ματθαίος Χάλαρης «Τα Δώρα της Θείας Χάριτος» – Πρόσκληση σε ομιλία

Πρόσκληση σε ομιλία στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Mykonos Monasteries / Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Μυκόνου & Δήλου και Καθηγούμενος της...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!