Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συζητήσεις σε πολιτικούς, τραπεζικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί η πρόταση του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου,να στηρίξει η Εκκλησία της Ελλάδος τη σωτηρία της Εθνικής Τράπεζας.
Η λύση που προτείνει ο κ. Δωρόθεος, που βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές εντός και εκτός Εκκλησίας, είναι να συμμετάσχει η Εκκλησία, ως ένας από τους βασικούς μετόχους της ιστορικής τράπεζας, στην επανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής. Σκοπός της πρότασης είναι να αποτραπεί “ο αφελληνισμός της”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε…….
στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Σύρου, την οποία έφερε στη δημοσιότητα η Romfea.gr.
Ως γνωστόν η Εκκλησία της Ελλάδος αντιμετωπίζει σημαντικότατα προβλήματα ρευστότητας, κάτι που φαίνεται από την αδυναμία κάλυψης ακόμη και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της στην Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, αυτό που προτείνεται είναι να συμμετάσχει στην επανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας βάζοντας ως εγγύηση την ακίνητη περιουσία της που, σύμφωνα με τον κ. Δωρόθεο, αποτιμάται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ.
Η πρόταση του Μητροπολίτη Σύρου προκάλεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και έχει πάρει πάνω του το θέμα της διατήρησης της Εθνικής Τράπεζας σε ελληνικά χέρια.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή μέσω της Romfea.gr για την πρόταση του Μητροπολίτη Σύρου και βρίσκεται σε συζητήσεις για να δει κατά πόσο είναι εφικτή η στήριξη της Τράπεζας και από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια που απαιτούνται από τους ιδιώτες μετόχους, τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εκκλησία, τότε η Εθνική Τράπεζα υποχρεωτικά θα κρατικοποιηθεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στη συνέχεια, θεωρείται μαθηματικά βέβαιο, πως θα περάσει σε χέρια ξένων τραπεζών με ότι αυτό σημαίνει για το ιστορικό τραπεζικό ίδρυμα που στήριξε την εθνική οικονομία, τον Έλληνα επιχειρηματία και άντεξε τόσες τρικυμίες, ακόμη και την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου…
Εμπιστοσύνη μεν, μεταφορά καταθέσεων δε…
Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή που ο Μητροπολίτης Σύρου και άλλοι εντός της Εκκλησίας προσπαθούν ανοικτά να δείξουν έμπρακτα εμπιστοσύνη στην Εθνική Τράπεζα και να μην δημιουργήσουν πανικό, πολλά εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ. προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από την συγκεκριμένη τράπεζα, φοβούμενοι κάποιο κούρεμα στις καταθέσεις τους.
Και αυτό συμβαίνει παρά τις καθησυχαστικές, αλλά άνευ ουσίας όπως αποδεικνύεται στην πράξη, διαβεβαιώσεις από τα επίσημα χείλη της Εκκλησίας και συγκεκριμένα τον Διευθυντή της ΕΚΥΟ, Επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο, ότι η Εκκλησία εμπιστεύεται την Εθνική Τράπεζα.
Το ερώτημα που θέτουν τραπεζικοί παράγοντες είναι ένα και συγκεκριμένο: “Αν υπάρχει, όπως λέγεται με επίσημες δηλώσεις από τον Διευθυντή της ΕΚΥΟ, εμπιστοσύνη από μέρους της Εκκλησίας στην Εθνική Τράπεζα, τότε γιατί σωρηδόν τα νομικά της πρόσωπα προσπαθούν να βρουν άλλες τράπεζες, εντός και εκτός Ελλάδος, για να ασφαλίσουν τις καταθέσεις τους;”.
Γιάννης Αργυρίου για την Romfea.gr