The Theophany of Our Lord: «Σήμερον λαμπαδοφεγγεί πάσα η κτίσις άνωθεν», του αρχιμανδρίτη Αρίσταρχου Γκρέκα*

Related Articles

The Theophany of Our Lord / Ο Θεός εντός του ιστορικού πλαισίου αποκαλύπτεται στον άνθρωπο για να του φανερώσει την αγάπη του. Οι Θεοφάνειες στην Παλαιά Διαθήκη ενισχύουν και καθοδηγούν τον λαό του Θεού.

Με αφορμή τη βάπτιση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού γίνεται η φανέρωση της Αγίας Τριάδας, είναι μια Θεοφάνεια που συνδέεται με το βάπτισμα του Κυρίου.

Αποκαλύπτεται η Τριαδικότητα του Θεού στην ανθρωπότητα βεβαιώνοντας τη θεότητα του Ιησού, του ενανθρωπήσαντα Υιού και Λόγου του Θεού, με τη μαρτυρία «Ούτός εστιν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα». Ο Πατέρας ευδοκεί και μαρτυρεί και το Πνεύμα το Άγιο «εν είδει περιστεράς» κατέβηκε επί του Χριστού, που βεβαιώνει την θεότητά του.

Αποκαλύπτεται το ακατάληπτο μυστήριο της Αγίας Τριάδας.

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις».

«Σήμερον η πλάνη κατήργηται, και οδόν ημίν σωτηρίας εργάζεται η του δεσπότου επέλευσις». Από σήμερα καταργείται η πλάνη και ο ερχομός του Δεσπότη ετοιμάζει τον δρόμο της σωτηρίας μας.

Ο ερχομός του Δεσπότη Χριστού ανοίγει τον δρόμο για τον Παράδεισο, καθώς ο Ήλιος της δικαιοσύνης ανέτειλε για χάρη μας. «Σήμερον ο παράδεισος ηνέωκται τοις ανθρώποις, και ο της δικαιοσύνης Ήλιος καταυγάζει ημίν».

«Σήμερον η ιερά και μεγαλόφωνος των Ορθοδόξων πανήγυρις αγάλλεται», όπου Δεσπότης σπεύδει να βαπτιστεί για να ανεβάσει ψηλά τον άνθρωπο και «και χορός αγίων εκκλησιάζει ημίν, και άγγελοι μετά ανθρώπων συνεορτάζουσι».

«Σήμερον λαμπαδοφεγγεί πάσα η κτίσις άνωθεν». Σήμερα φωτίζεται από τον ουρανό ολόκληρη η κτίση.

Σήμερα ευλογείται η κτίσης και σύμφωνα με τον Άγιο Ιππόλυτο Ρώμης γίνεται συμφιλίωση των ορατών με τα αόρατα, γεμίζουν με χαρά τα ουράνια τάγματα, θεραπεύονται τα επίγεια νοσήματα, γίνονται γνωστά τα ακατάληπτα, και συμφιλιώνονται τα διεστώτα.

Σήμερα οι πιστοί φωτίζονται με το θεϊκό φως. Σήμερα οι πιστοί αγιάζονται και γνωρίζουν τον Τριαδικό Θεό σε μια σωτήρια πανήγυρι στην οποία συμμετέχει όλη η κτίση, τα επουράνια και τα επίγεια.

*Ο αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας είναι Κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Spirituality» του Diefxon.com δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Site.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

His Eminence Dorotheos B’: Το Σάββατο 27/4, η επάνοδος της Αγίας Εικόνας Παναγίας Τουρλιανής, κατά το έθος, στην ομώνυμη Ιερά Μονή

Γνωστοποιείται στους ευσεβείς Μυκονίους και επισκέπτες της Μυκόνου, ότι το Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 και 08:00 π.μ, στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, Χώρας...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Holy Week & Easter in Mykonos: Το Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στην Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής

Holy Week & Easter 2024 in Mykonos / Το Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στην Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής, στην Ανω...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!