The Theophany of Our Lord: Λαμπρός εορτασμός των Θεοφανείων και τελετή Αγιασμού των Υδάτων στην Μύκονο [411 pics & videos]

Related Articles

Celebration of Epiphany / Με την καθιερωμένη λαμπρότητα εορτάστηκαν σήμερα τα Θεοφάνια στην Μύκονο

«Το αληθινόν φώς επεφάνη και πάσι τον φωτισμόν δωρείται…»
«Χριστός εφάνη εν Ιορδάνη και τον κόσμον εφώτισεν».

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στη Μύκονο, η Δεσποτική εορτή των θεοφανείων σύμφωνα προς την τυπική και προσκυνηματική διάταξη.

Προ της τελετής, με την αρμόζουσα Ιεροπρέπεια τελέσθηκε στο Καθολικό του Πανιέρου Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγιάς η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων και και εν συνεχεία η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, ιερουργούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Δήλου και Μυκόνου, Αιδεσιμολογιωτάτου π. Πέτρου Μαραγκού πλαισιούμενος από πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Κουσαθανά η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, με την συμπροσευχητική παρουσία πλήθους Μυκονίων πιστών που κατέκλυσε τον ιερό ναό παρακολουθώντας την δοξολογία και παίρνοντας στο τέλος τον καθιερωμένο Αγιασμό.

Εν τη εκπάγλω φωτοχυσία του επιφανέντος Θεού του «Φωτός εκ Φωτός»

Παρακολουθήστε video:

Σήμερον ο άδυτος ήλιος ανέτειλε και ο κόσμος τω φωτί Κυρίου καταυγάζεται.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Ιερός Κλήρος και οι εκπρόσωποι των Αρχών, μετέβησαν στα Τρία Πηγάδια όπου τελέσθηκε ο Μέγας Αγιασμός.

Σήμερον η χάρις του Αγίου Πνεύματος, εν είδει περιστεράς, τοις ύδασιν επεφοίτησε.

Παρακολουθήστε video:

Aκολούθως η λιτανευτική πομπή κατευθύνθηκε προς τον προβλήτα του Αγίου Νικολάου της “Καδένας” , όπου ο Ιερείς του Νησιού τέλεσαν την ακολουθία του καθαγιασμού των υδάτων, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού!

«Επεφάνης σήμερον τη οικουμένη και το Φως Σου Κύριε εσημειώθη εφ΄ ημάς εν επιγνώσει υμνούντας Σε Ήλθες εφάνης το Φως το απρόσιτον»

«Κατά τη βάπτιση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού γίνεται η φανέρωση της Αγίας Τριάδας. Αποκαλύπτεται ο Τριαδικός Θεός εντός του μυστηρίου της Θείας Οικονομίας. Βαπτίζεται ο Ιησούς από τον Ιωάννη και ως αναμάρτητος ευθύς ανεβαίνει από του ύδατος»

“Ούτός εστιν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα”.

«Ανοίγουν οι ουρανοί και το Πνεύμα το Άγιο “εν είδει περιστεράς” κατέβηκε επί του Χριστού, η δε φωνή του Πατέρα βεβαιώνει τη θεότητα του Ιησού, του ενανθρωπήσαντα Υιού και Λόγου του Θεού με τη μαρτυρία “Ούτός εστιν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα”. Φανερώνεται η Αγία Τριάδα και φωτίζεται ο κόσμος. Ας δει κάθε άνθρωπος με καθαρούς οφθαλμούς τη θεολογία του Αληθινού Φωτός, το οποίο ανέτειλε με τη Γέννηση και αποκαλύπτεται σταδιακά με το φωτογενές Βάπτισμα και την αποκάλυψη της Αγίας Τριάδας».

Στα κρύα νερά της Καδένας βούτηξαν 15 πιστοί,τον Τίμιο Σταυρό έπιασε και ανέσυρε από τα νερά, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού του Δήμου, Βασίλης Θεοχάρης

Παρακολουθήστε video:

«Σήμερον ο δεσπότης προς το βάπτισμα επείγεται, ίνα αναβιβάση προς ύψος το ανθρώπινον.

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις».

«Σήμερον η πλάνη κατήργηται, και οδόν ημίν σωτηρίας εργάζεται η του δεσπότου επέλευσις». Από σήμερα καταργείται η πλάνη και ο ερχομός του Δεσπότη ετοιμάζει τον δρόμο της σωτηρίας μας.

Ο ερχομός του Δεσπότη Χριστού ανοίγει τον δρόμο για τον Παράδεισο, καθώς ο Ήλιος της δικαιοσύνης ανέτειλε για χάρη μας. «Σήμερον ο παράδεισος ηνέωκται τοις ανθρώποις, και ο της δικαιοσύνης Ήλιος καταυγάζει ημίν».

«Σήμερον η ιερά και μεγαλόφωνος των Ορθοδόξων πανήγυρις αγάλλεται», όπου Δεσπότης σπεύδει να βαπτιστεί για να ανεβάσει ψηλά τον άνθρωπο και «και χορός αγίων εκκλησιάζει ημίν, και άγγελοι μετά ανθρώπων συνεορτάζουσι».

«Σήμερον λαμπαδοφεγγεί πάσα η κτίσις άνωθεν». Σήμερα φωτίζεται από τον ουρανό ολόκληρη η κτίση.

Με την ολοκλήρωση της τελετής, την απελευθέρωση του περιστεριού και την ανάσυρση του σταυρού, οι αιρετοί, οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και οι πολίτες περπάτησαν μέχρι το Δημαρχιακό Μέγαρο όπου τους παρατέθηκε δεξίωση.

Στον εορτασμό παρέστησαν ο Δήμαρχος Μυκόνου Χρήστος Βερώνης, ο Πρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου, Σπύρος Αποστόλου ο Αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Μπρίγγος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Γρύμπλας, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Κουτσούκος, Απόστολος Νάζος οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Βασίλης Θεοχάρης, Ελένη Κοντιζά εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Λαζαρίδης, Μανώλης Κουσαθανάς, Αρτέμης Βερώνης, Αλέξανδρος Βαμαβακούρης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παναγιώτης Ξενάριος.

ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!!!

Δείτε εικόνες από την Θεία Λειτουργία και την Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων:

         

        

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

His Eminence Dorotheos B’: Το Σάββατο 27/4, η επάνοδος της Αγίας Εικόνας Παναγίας Τουρλιανής, κατά το έθος, στην ομώνυμη Ιερά Μονή

Γνωστοποιείται στους ευσεβείς Μυκονίους και επισκέπτες της Μυκόνου, ότι το Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 και 08:00 π.μ, στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, Χώρας...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos St George’s Day: Πανηγυρικός εσπερινός Αγίου Γεωργίου στα 3 Πηγάδια Χώρας Μυκόνου [εικόνες+ videos]

Ἐχθροὺς ὁ τέμνων Γεώργιος ἐν μάχαις, Ἑκὼν παρ' ἐχθρῶν τέμνεται διὰ ξίφους. Ἦρε Γεωργίου τρίτῃ εἰκάδι αὐχένα χαλκός. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!