Dormition of our Most Holy Lady the Theotokos: Τιμήθηκε η Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μεγάλη Παναγιά Μυκόνου [Εικόνες]

Related Articles

The Dormition of our Most Holy Lady the Theotokos and Ever Virgin Mary

“Ως φοβερός ο τόπος ούτος! Ουκ έστι τούτο αλλ΄ η οίκος Θεού και αύτη η πύλη του ουρανού”.

Με την αρμόζουσα τάξη και ευπρέπεια εορτάσθηκε στην Μύκονο και συγκεκριμένα στον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς, στην Χώρα αυτής στην περιοχή των Κάτω Μύλων, το επονομαζόμενο και «Πάσχα του καλοκαιριού», η εορτή της Κοιμήσεως και η εις τους Ουρανούς Μετάστασή της Υπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας.

«Ἐκ σοῦ ζωὴ ἀνατέταλκε, τὰς κλεὶς τῆς παρθενίας μὴ λύσασα, πῶς οὖν τὸ ἄχραντον, ζωαρχικόν τε σου σκήνωμα, τῆς τοῦ θανάτου πείρας γέγονε μέτοχον».

Την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μαγάλης Παναγιάς ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπροπρεσβύτερος και Πρωθιερέας του Ναού, π. Πέτρος Μαραγκός, πλαισιούμενος από τον Πρωτοπροπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κουσαθανά, με την συμπροσευχητική παρουσία Μυκονίων πιστών, παραθεριστών και των τα πρώτα φερόντων που συνέρρευσαν, για να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά και την ανάσταση και τη μετάστασή της προς τον Τριαδικό Θεό για να ζήσει αιώνια στη Βασιλεία των ουρανών.

«Ζωῆς ὑπάρξασα τέμενος, ζωῆς τῆς ἀϊδίου τετύχηκας, διὰ θανάτου γάρ, πρὸς τὴν ζωὴν μεταβέβηκας, ἡ τὴν ζωὴν τεκοῦσα τὴν ἐνυπόστατον».

Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.

«Τη ΙΕ’ του αυτού μηνός, μνήμη της πανσέπτου Μεταστάσεως τῆς υπερενδόξου Δεσποίνης ημών και αειπαρθένου Μαρίας»

Gospel Reading – Ευαγγέλιο
The Reading is from the Gospel According to Luke 10:38-42, 11:27-28
Κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο, Κεφάλαιο Ι'(10) 38-42

᾿Εγένετο δὲ ἐν τῷ πορεύεσθαι αὐτοὺς καὶ αὐτὸς εἰσῆλθεν εἰς κώμην τινά. γυνὴ δέ τις ὀνόματι Μάρθα ὑπεδέξατο αὐτὸν εἰς τὸν οἶκον αὐτῆς.
καὶ τῇδε ἦν ἀδελφὴ καλουμένη Μαρία, ἣ καὶ παρακαθίσασα παρὰ τοὺς πόδας τοῦ ᾿Ιησοῦ ἤκουε τὸν λόγον αὐτοῦ.
ἡ δὲ Μάρθα περιεσπᾶτο περὶ πολλὴν διακονίαν· ἐπιστᾶσα δὲ εἶπε· Κύριε, οὐ μέλει σοι ὅτι ἡ ἀδελφή μου μόνην με κατέλιπε διακονεῖν; εἰπὲ οὖν αὐτῇ ἵνα μοι συναντιλάβηται.
ἀποκριθεὶς δὲ εἶπεν αὐτῇ ὁ ᾿Ιησοῦς· Μάρθα Μάρθα, μεριμνᾷς καὶ τυρβάζῃ περὶ πολλά·
ἑνὸς δέ ἐστι χρεία· Μαρία δὲ τὴν ἀγαθὴν μερίδα ἐξελέξατο, ἥτις οὐκ ἀφαιρεθήσεται ἀπ᾿ αὐτῆς.

Apolytikion of Dormition of the Theotokos in the First Tone
Απολυτίκιον Ηχος α’
«Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας. Ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε, Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν».

Στην σημερινή εορτή τη Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου μας φανερώνεται μια συμμετοχή στην νίκη του Χριστού, εναντίων των φθοροποιών δυνάμεων της αμαρτίας και του θανάτου. Η κηδεία της Θεοτόκου με την συγκέντρωση των Αποστόλων, αποτελεί μια εικόνα της ελπίδας της απελευθέρωσης από τα γήινα δεσμά, από την φθορά και την ματαιότητα του κόσμου αυτού, καθώς ο υμνογράφος αναφέρει «ὡς γὰρ ζωῆς Μητέρα, πρὸς τὴν ζωὴν μετέστησεν». Η εορτή επίσης μας φανερώνει τον θεανθρώπινο χαρακτήρα του Χριστού. Η Θεοτόκος και όχι απλά η Μαρία είναι η Μητέρα του Θεού κατά το ανθρώπινο.

«Χαίρε, ω Μήτερ της ζωής, διότι αν και δεν έζησα σωματικώς κοντά στον Υιό σου, βλέποντας όμως εσένα, νόμιζα ότι έβλεπα Εκείνον».
Απόστολος Παύλος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς και Εφέστιας εικόνας της Παναγίας της Πηγαδιώτισσας, προς τιμήν της οποίας οι πρόγονοι μας, ανοικοδόμησαν τον Ναό το 1616 και η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που δώρισε ο Μητροπολίτης Ιασίου Άνθιμος εκ Μυκόνου καταγόμενος το 1841 στον Ιερό μας Ναό.

Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες!

Ακολουθούν εικόνες από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την λιτάνευση της Ιεράς και Εφέστιας εικόνας της Παναγίας της Πηγαδιώτισσας:

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία:

Λιτάνευση της Ιεράς και Εφέστιας εικόνας της Παναγίας της Πηγαδιώτισσας

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

His Eminence Dorotheos B’: Το Σάββατο 27/4, η επάνοδος της Αγίας Εικόνας Παναγίας Τουρλιανής, κατά το έθος, στην ομώνυμη Ιερά Μονή

Γνωστοποιείται στους ευσεβείς Μυκονίους και επισκέπτες της Μυκόνου, ότι το Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 και 08:00 π.μ, στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, Χώρας...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Holy Week & Easter in Mykonos: Το Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στην Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής

Holy Week & Easter 2024 in Mykonos / Το Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στην Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής, στην Ανω...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!