Easter Sunday Vespers of Agape: Ο Μέγας Εσπερινός της Αγάπης στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [εικόνες & 3 videos]

Related Articles

Easter Sunday Vespers of Agape

“Μή εκθαμβείσθε … Ηγέρθη ούκ έστιν ώδε”
“Νυν Πάντα Πεπλήρωται Φωτός, Ουρανός τε και Γη και τα Καταχθόνια”
“Συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει”

Με την αρμόζουσα ιεροπρέπεια της ημέρας και μέσα σε κλίμα Αναστάσιμης χαράς τελέσθηκε, την Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 2023, ο Μέγας Εσπερινός της Αγάπης, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς, ιερουργούντος του Πρωθιερέα του Ναού και Αρχιερατικού Επιτρόπου Δήλου και Μυκόνου, Αιδεσιμολογιώτατου π. Πέτρου Μαραγκού, συνιερουργούντων του εφημέριου του Ιερού Ναού της Παναχράντου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Ανω Μεράς και Παλαιοκάστρου Πρωτοπρεβυτέρου Βασιλείου Τζανιδάκη, του εφημέριου του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής Πρωτοπρεβύτερου π. Εμμανουήλ Γαλανάκη, και του Ιεροδιακόνου του Ναού Γεωργίου Σταλίμερου.

Η πανηγυρική Ακολουθία του Εσπερινού άρχισε την 11ην πρωινή, παρουσία φιλακόλουθων πιστών, των Δημοτικών Συμβούλων Αντώνη Κουσαθανά, Σπύρου Αποστόλου και του Διοικητού της 6ης ΜΣΕΠ Γκίνη Νικόλαου, του Αντιπ/ρχη Πολιτισμού Στέλιου Μπρίγγου υπό τους χαρμόσυνους ήχους της αναστάσιμης ψαλμωδίας των Ιερέων και του ιεροψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού.
Παρακολουθήστε video:

Κατά την διάρκεια της λαμπράς Ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού της Αγάπης, ανεγνώσθη το κατά Ιωάννην Ιερόν Ευαγγέλιον της Αναστάσεως (Ἰω. κεφ. κ´ 19-25), όπως ορίζει και το Τυπικό της Ακολουθίας της ημέρας. σε τρεις στάσεις, στην Ελληνική και Γαλλική Γλώσσα, δίνοντας έτσι το στίγμα της ενότητας όλων των λαών και διατρανώνοντας παγκοσμίως την εποχή της Αναστάσιμης ελπίδας.
Παρακολουθήστε video:

Την Κυριακή του Πάσχα η Εκκλησία αφήνει πίσω τον πόνο, τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης και διακηρύττει την αγαλλίαση και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση.

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα:

«Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και εκ γής πρός ουρανόν, Χριστός ο Θεός, ημάς διεβίβασεν, επινίκιον άδοντας».
“Αναστήτω ο Θεός, και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού, και φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες αυτόν”.
“Ως εκλείπει καπνός εκλιπέτωσαν, ως τήκεται κηρός από προσώπου πυρός.
“Ούτως απολούνται οι αμαρτωλοί από προσώπου του Θεού και οι δίκαιοι ευφρανθήτωσαν”.
“Αύτη η ημέρα, ην εποίησεν ο Κύριος, αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή.

Παρακολουθήστε video:

Ο Εσπερινός ονομάζεται και «Αγάπη», επειδή ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε για την αγάπη των ανθρώπων. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να μορφώσει λυτρωτική σχέση κοινωνίας με το Θεό. Για να αποκτήσει ο άνθρωπος προοπτική σωτηρίας, μια προοπτική θεμελιωμένη στην άφθαρτη, άνευ όρων και ορίων αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos Monasteries: Αιδεσιμολογιώτατος π. Ματθαίος Χάλαρης «Τα Δώρα της Θείας Χάριτος» – Πρόσκληση σε ομιλία

Πρόσκληση σε ομιλία στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Mykonos Monasteries / Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Μυκόνου & Δήλου και Καθηγούμενος της...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!