Holy Tuesday in Mykonos: Το Τροπάριο της Κασσιανής στον Ι.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς

Related Articles

Από την Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς.
Στον κατάμεστο από πιστούς και παρεπιδημούντες επισκέπτες Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης, ιερουργούντος του του Αρχιερατικού Επιτρόπου Δήλου και Μυκόνου, Αιδεσιμολογιώτατου π. Πέτρου Μαραγκού.

Emperor Theophilus
“From a woman the baser things came into the world,”
«Εκ γυναικός ερρύη τα φαύλα» (από τη γυναίκα πηγάζουν τα κακά) της είπε ο αυτοκράτορας Θεόφιλος, έχοντας υπόψη του την Εύα.

Kassiani
“But also from a woman came forth the better things,”
Η Κασσιανή είχε άποψη και την είπε: «αλλ’ ως εκ γυναικός πηγάζει τα κρείτω» του απάντησε (αλλά και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλά) έχοντας στο νου της την Παναγία.

Στο τέλος της Ιερής Ακολουθίας ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και ιεροψάλτης Στέλιος Μπρίγγος έψαλε μελωδικά το υπέροχο Δοξαστικό των Αποστίχων, το περίφημο τροπάριο  της υμνογράφου μοναχής Κασσιανής.

Το Τροπάριο της Κασσιανής – Το ιδιόμελο Δοξαστικό της Κασσιανής Μοναχής,
Hymn of the Fallen Woman composed by the nun Kassiani.

Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή, την σήν αισθομένη Θεότητα μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει.

Οίμοι! λέγουσα, οτι νύξ μοι υπάρχει, οίστρος ακολασίας, ζοφώδης τε και ασέληνος ερως της αμαρτίας.

Δέξαι μου τας πηγάς των δακρύων, ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ κάμφθητί μοι προς τους στεναγμούς της καρδίας, ο κλίνας τους ουρανούς τη αφάτω σου κενώσει.

Καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας, αποσμήξω τούτους δε πάλιν τοις της κεφαλής μου βοστρύχοις ων εν τω Παραδείσω Εύα το δειλινόν κρότον τοις ώσιν ηχηθείσα, τω φόβω εκρύβη.

Αμαρτιών μου τα πλήθη και κριμάτων σου αβύσσους τις εξιχνιάσει, ψυχοσώστα Σωτήρ μου; Μη με την σήν δούλην παρίδης, Ο αμέτρητον έχων το έλεος.

 

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

His Eminence Dorotheos B’: Το Σάββατο 27/4, η επάνοδος της Αγίας Εικόνας Παναγίας Τουρλιανής, κατά το έθος, στην ομώνυμη Ιερά Μονή

Γνωστοποιείται στους ευσεβείς Μυκονίους και επισκέπτες της Μυκόνου, ότι το Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 και 08:00 π.μ, στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, Χώρας...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos St George’s Day: Πανηγυρικός εσπερινός Αγίου Γεωργίου στα 3 Πηγάδια Χώρας Μυκόνου [εικόνες+ videos]

Ἐχθροὺς ὁ τέμνων Γεώργιος ἐν μάχαις, Ἑκὼν παρ' ἐχθρῶν τέμνεται διὰ ξίφους. Ἦρε Γεωργίου τρίτῃ εἰκάδι αὐχένα χαλκός. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!