Ecumenical Patriarch: Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΔΚΜ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο

Related Articles

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε το απόγευμα στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) με επικεφαλής τον πρόεδρο και δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καιτεζίδη.

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΔΚΜ, συνοδευόμενη από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα, πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, με πρώτο σταθμό το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αρχικά τελέστηκε εσπερινός στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ακολούθησε συνάντηση της ελληνικής αποστολής με τον κ.Βαρθολομαίο στην Αίθουσα του Θρόνου.

«Αισθάνομαι χαρά και αγαλλίαση επειδή μ’ αρέσει η επικοινωνία με τους ανθρώπους και διότι βλέπω ότι εμείς οι ολίγοι που μείναμε εδώ δια λόγους ανεξαρτήτως της θελήσεως μας, δεν είμαστε μόνοι. Μας σκέπτονται, προσεύχονται για εμάς, μας αγαπούν, μας στηρίζουν στον καθημερινό μας αγώνα, τον τραχύ», είπε ο κ.Βαρθολομαίος υποδεχόμενος τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας φανερά συγκινημένος.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του αναφέρθηκε στην καθημερινότητα στο Πατριαρχείο λέγοντας πως «γνωρίζετε ότι το Πατριαρχείο μας προσπαθεί κατά το λεγόμενο με τα “νύχια και τα δόντια” να εκπληρώνει υπό οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες την Οικουμενική Αποστολή. Να δίνει μία ζωντανή μαρτυρία πίστεως κι ελπίδος και αγάπης προς πάσαν κατεύθυνση. Όλα τα χρόνια της ταπεινής Πατριαρχίας μου προσπάθησα να προαγάγω και να επαυξήσω την πανορθόδοξη ενότητα και συνεργασία».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στην πόλεμο της Ουκρανίας λέγοντας πως είναι «μια τραγωδία, είναι ένα δράμα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, μία χώρα στην καρδιά της Ευρώπης. Διακόσιες εκκλησίες καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς, δεν ξέρω πόσα νοσοκομεία και σχολεία. Έξι εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης».

Από την πλευρά του, ο κ.Καϊτεζίδης ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΠΕΔΚΜ απευθυνόμενος προς τον κ.Βαρθολομαίο ανέφερε πως «είναι μεγάλο το βάρος της ιστορίας στις πλάτες μας, αλλά θα φύγουμε από δω για μία ακόμη φορά ανανεωμένοι, πιο δυνατοί, με αισθήματα σεβασμού, ευγνωμοσύνης κι αληθινής αγάπης. Και πάντοτε με την υπόσχεση της επιστροφής μας εδώ», ενώ του προσέφερε ένα αναμνηστικό δώρο εκ μέρους όλων των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη διάρκεια του ταξιδιού στην Κωνσταντινούπολη, η αντιπροσωπεία της ΠΕΔΚΜ θα παραστεί την Πέμπτη στον καθαγιασμό των υδάτων στην Τρίγλια που γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 19 Ιανουαρίου με το Ιουλιανό ημερολόγιο, ενώ θα επισκεφτεί το γηροκομείο Βαλουκλή, το οποίο χρηματοδότησε οικονομικά με 50.000 ευρώ μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

His Eminence Dorotheos B’: Εν πληθούση Εκκλησία ευλογήθηκε απόψε η Αγιοβασιλειόπιττα των Ενοριών Χώρας Μυκόνου [εικόνες & video]

Πλήθος Μυκονίων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση του Αρχιερατικού Επιτρόπου Μυκόνου, Πρωτοπρεσβύτερου Πέτρου Μαραγκού και προσήλθαν, μαζί με τους Εφημερίους της Χώρας, τον...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Synaxis of The Three Hierarchs:Τιμήθηκε στην Μύκονο η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και Προστατών της Παιδείας

Synaxis of The Three Hierarchs: Basil the Great, Gregory the Theologian, & John Chrysostom Μέσα στον κατάμεστο από παιδιά Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς,...

Liturgical music

Επιτάφιος θρήνος με την Ψαλτική Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Επιτάφιος θρήνος με την Ψαλτική Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου
error: Content is protected !!