Ecumenical Patriarch: Ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Related Articles

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Péter Szijjártó, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσής τους συνομίλησαν εκτενώς για τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, για τη διακονία της Εξαρχίας του στην Ουγγαρία, καθώς και για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι οι δραματικές συνέπειες του υπό εξέλιξη πολέμου στην Ουκρανία.

Τον Péter Szijjártó συνόδευαν ο πρέσβης της Ουγγαρίας στην ‘Αγκυρα, Viktor Mátis, και το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, Péter Sztáray.

Από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη συνάντηση παρέστησαν οι Μ. Εκκλησιάρχης Αέτιος, διευθυντής του ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, και Μ. Σύγκελος Ιάκωβος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Ουγγαρία, τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Παναγιώτατος τέλεσε την Ιερά Ακολουθία της καταθέσεως του θεμελίου λίθου του υπό ανέγερση Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών, στο ανακαινιζόμενο ιστορικό συγκρότημα της οικογένειας Karolyi, συνολικής επιφάνειας 9.000 τμ, στο κέντρο της Βουδαπέστης, το οποίο η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δώρισε, το 2017, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να στεγαστεί σε αυτό η Εξαρχία Ουγγαρίας.

Νωρίτερα, το 2014, υπεγράφη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ουγγρικής κυβέρνησης, Σύμφωνο Συνεργασίας, με το οποίο ρυθμίζονται οι σχέσεις της Εξαρχίας Ουγγαρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το κράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σύμφωνο Συνεργασίας επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία διαδραμάτισε στην ιστορία της Ουγγαρίας. «Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έφεραν εδώ την Ανατολική Χριστιανοσύνη, η οποία εξακολουθεί να είναι παρούσα ως ζωντανή εκκλησιαστική κοινότητα. Ήδη πριν από την ίδρυση του κράτους το αρχαίο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καλλιεργούσε σχέσεις με τον ουγγρικό λαό και έστειλε τον επίσκοπο Ιερόθεο για να διαδώσει τον Χριστιανισμό», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο προοίμιο της Συμφωνίας που υπέγραψαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos Monasteries: Αιδεσιμολογιώτατος π. Ματθαίος Χάλαρης «Τα Δώρα της Θείας Χάριτος» – Πρόσκληση σε ομιλία

Πρόσκληση σε ομιλία στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Mykonos Monasteries / Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Μυκόνου & Δήλου και Καθηγούμενος της...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!