Holy Synod of the Ecumenical Patriarchate: Ο Γαλλίας Εμμανουήλ εξελέγη Μητροπολίτης Χαλκηδόνος – Εκπτωτος ο Αθανάσιος

Related Articles

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ εκλέχθηκε την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου παμψηφεί Μητροπολίτης Χαλκηδόνος από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνήλθε υπό την Προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε διαδοχή του μέχρι τώρα Μητροπολίτη Αθανασίου, τον οποίο η Ιερά Σύνοδος κήρυξε έκπτωτο και τον κατέταξε στις τάξεις των εφησυχαζόντων…………

Η απόφαση αυτή για τον κ. Αθανάσιο ελήφθη λόγω σωρείας αντικανονικών πράξεων, καθώς και απείθειας και ασέβειας προς το πρόσωπο του Πατριάρχη και τον θεσμό της Ιεράς Συνόδου. Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ είναι εκ των πλέον κορυφαίων και Θεολογικώς ευπαίδευτων ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου και εκ των στενότερων συνεργατών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σηματοδοτεί ανακατάταξη στη διοίκηση των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλες προοπτικές.

Επίσης, έγιναν εκλογές Επισκόπων για την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και την Εξαρχία Μελίτης (Μάλτα).

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου:

«Συνήλθε σήμερον, Τρίτην, 16ην Φεβρουαρίου 2021, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, πρώτην ημέραν των εργασιών της του μηνός Φεβρουαρίου.

Κατ’ αυτήν:

1) Το ιερόν σώμα, ακούσαν και συνεκτιμήσαν όγκον αποδεικτικού υλικού μετά σωρείας αντικανονικών πράξεων, ως και την επιδειχθείσαν απείθειαν και ασέβειαν του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου προς το πρόσωπον του Παναγιωτάτου Προκαθημένου και προς τον θεσμόν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, εκήρυξεν αυτόν έκπτωτον του θρόνου της επαρχίας αυτού και κατέταξεν αυτόν μεταξύ των σχολαζόντων Ιεραρχών του Θρόνου ως Μητροπολίτην πρώην Χαλκηδόνος.

2) Εις την ουτωσί κενωθείσαν Γεροντικήν Μητρόπολιν εξελέγη ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, εις δε την χηρεύσασαν Ιεράν Μητρόπολιν Γαλλίας ετοποθετήθη προσωρινώς και μέχρι της πληρώσεως αυτής ως Πατριαρχικός Επίτροπος ο εν αυτή διακονών ως Βοηθός Επίσκοπος Θεοφιλέστατος Ρηγίου κ. Ειρηναίος.

3) Εισηγήσει της Α. Θ. Παναγιότητος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξελέγη Μητροπολίτης Κρήνης και διωρίσθη ως Πατριαρχικός Εξαρχος επί κεφαλής της νεοσυστάτου Εξαρχίας Μελίτης (Μάλτας). Ούτος ετέλεσεν αυθημερόν το Μικρόν και το Μέγα Μήνυμα και την Ευχαριστίαν, καθώς συνέπεσε να παρεπιδημή εν Φαναρίω.

4) Κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτα, εξελέγησαν δύο Βοηθοί παρ’ αυτώ Επίσκοποι και δη:

α) ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ραφαήλ Παβούρης (εκ Λέσβου) υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ιλίου, και

β) ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιάκωβος Σάββα (εκ Κύπρου) υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κλαυδιουπόλεως.

Απασαι αι ως άνω εκλογαί εγένοντο ομοφώνως και παμψηφεί».

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ (Αδαμάκης) γεννήθηκε στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης την 19η Δεκεμβρίου 1958, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης και πραγματοποίησε ευρύτερες σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Καθολικού Ινστιτούτου Παρισίων παράλληλα προς τις Θεολογικές του σπουδές στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου Παρισίων. Το 1984 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master) του Οικουμενικού Ινστιτούτου του Καθολικού Πανεπιστημίου Παρισίων, το δε επόμενο έτος το προδιδακτορικό δίπλωμα εκ του Πανεπιστημίου Σορβόννης (Paris IV) στην Ιστορία των Θρησκειών.

Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1985. Το 1987 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο (Master) εκ της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Βελγίου, διατελέσας και Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ Βρυξελλών. Επί εικοσαετία (1994-2014) διηύθυνε το Γραφείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1996 εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρηγίου, ως Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Βελγίου.

Την 20ή Ιανουαρίου 2003 εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Γαλλίας, ενώ του ανετέθη παράλληλα και η εκπροσώπηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Θεολογικό Διάλογο της Ορθοδοξίας μετά των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να κατέχει την θέση του Προέδρου των διμερών Ακαδημαϊκών Συναντήσεων μετά του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαθρησκευτικού Ιδρύματος KAICIID της Βιέννης, είναι Συντονιστής (co-moderator) του Διεθνούς Οργανισμού Religions for Peace και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ). Μετέσχε πολλών οικουμενικών και επιστημονικών συνεδρίων.

Την 16η Φεβρουαρίου 2021 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε παμψηφεί Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

St George’s Day 2024: Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου – Πότε πέφτει η γιορτή το 2024

St George's Day 2024 / Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου – Πότε πέφτει η γιορτή το 2024  Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί με αυτό και...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!