Εόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός στον Αϊ Νικολάκη των “Τρανούδενων”

Related Articles

Με ιεροπρέπεια και ξεχωριστή κατάνυξη στο παλαιό ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου στη Πλατεία Αγίας Κυριακής,……..

τελέσθηκε Εόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ Αρτοκλασίας, από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Εμμανουήλ Γαλανάκη, με την παρουσία αρκετών φιλάγιων Μυκονιατών.
 
Παρακολουθήστε video:
 
 

Συγκινητική στιγμή όταν ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Εμμανουήλ Γαλανάκης με το εκκλησίασμα έψαλλαν το κατανυκτικό «Φώς Ιλαρόν……..».

Παρακολουθήστε video:

Ὁ Νικόλαος, πρέσβυς ὢν ἐν γῇ μέγας,
Καὶ γῆς ἀποστὰς εἰς τὸ πρεσβεύειν ζέει.
Ἕκτῃ Νικόλεώ γε φάνη βιότοιο τελευτή.

Απολυτίκιον. Ήχος δ’.
“Κανόνα πίστεως, και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον, ανέδειξε σε τη ποίμνη σου, η των πραγμάτων αλήθεια δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια. Πάτερ Ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών”.  

 

Apolytikion. Fourth Mode.

 

The truth of things hath revealed thee to thy flock as a
rule of faith, / an icon of meekness, and a teacher of temperance; / for
this cause hast thou achieved the heights by humility, / riches by poverty. / O
Father and Hierarch Nicholas, / intercede with Christ God that our souls be
saved.

 

   Παρακολουθήστε video:
Δέηση υπέρ υγείας ονομάτων ζώντων, αδελφών, συγγενών, φίλων, των ευσεβών πιστών και των όπου γης ευρισκομένων αδελφών ημών Μυκονίων.
 
 
 
Στην αγαπητή ακολουθία της Αρτοκλασίας, ο Αιδεσιμολογιώτατος με τούς πιστούς ψάλλουν τον υπέροχο, προσφιλή και γνωστό σε όλους ύμνο, το: «Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν. Οι δεν εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελλατωθήσονται παντός αγαθού….”
Παρακολουθήστε video:
Στο τέλος της ακολουθίας ο Αιδεσιμολογιώτατος ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο του Αγίου Νικολάου.

Oι πιστοί διανέμουν τον Αγιασμένο Άρτο 

Μετά το τέλος του πανηγυρικού εσπερινού και την απόλυση, προσφέρθηκε παραδοσιακό Μυκονιάτικο κέρασμα, κρασί, ποτά και τοπικά γλυκίσματα προς όλους τους πιστούς, από την οικογένειες που έχουν την μέριμνα του παρεκκλησίου.
Ευχαριστίες για την φιλοξενία και του χρόνου με υγεία να πανηγυρίσουμε πάλι παρέα!! Ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά, χαρούμενα, ευλογημένα και ειρηνικά.
Βιογραφία του Αγίου Νικολάου

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.), Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) και Μεγάλου Κωνσταντίνου.Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Αλλά ο Νικόλαος, εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα συναισθήματα, διέθετε την περιουσία του για να ανακουφίζει άπορα, ορφανά, φτωχούς, χήρες, στενοχωρημένους οικογενειάρχες. Ένας μάλιστα, θα διέφθειρε τις τρεις κόρες του, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα. Όταν το έμαθε αυτό ο Νικόλαος, μυστικά σε τρεις νύκτες εξασφάλισε την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά φλουριά στην κάθε μία. Έτσι, οι τρεις κόρες αποκαταστάθηκαν και γλίτωσαν από βέβαιη διαφθορά.

Στην συνέχεια αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, αρχικά με το αξίωμα του Ιερέα στα Πάταρα και συνέχεια με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή.

Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προικισμένος και με το χάρισμα της θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ. Για παράδειγμα όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα – λόγω σφοδρών ανέμων – και επικαλέστηκε το όνομα του αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του. Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο.
Newsroom mykonosticker.com

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

His Eminence Dorotheos B’: Το Σάββατο 27/4, η επάνοδος της Αγίας Εικόνας Παναγίας Τουρλιανής, κατά το έθος, στην ομώνυμη Ιερά Μονή

Γνωστοποιείται στους ευσεβείς Μυκονίους και επισκέπτες της Μυκόνου, ότι το Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 και 08:00 π.μ, στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, Χώρας...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Holy Week & Easter in Mykonos: Το Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στην Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής

Holy Week & Easter 2024 in Mykonos / Το Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στην Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής, στην Ανω...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!