Υποχρεωτικό ξανά το μάθημα των Θρησκευτικών

Related Articles

Απαλλαγή θα δίνεται, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο, μόνο για λόγους θρησκευτικής συνείδησης
Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών για τα παιδιά όλων των βαθμίδων……..

Σύμφωνα με εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία ήδη από τις 19 Σεπτεμβρίου, οποιοσδήποτε μαθητής μπορεί να πάρει απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, αρκεί να δηλώσει ότι τη ζητεί για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, ο μαθητής πρέπει να καταθέσει την αίτηση κατά την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς, με επικυρωμένη υπογραφή και των δύο γονέων.

Η ρύθμιση ήρθε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, για το οποίο είχαν εκδοθεί τρεις αλλεπάλληλες -μερικώς αντικρουόμενες- οδηγίες από το 2008, οι οποίες καθιστούσαν υποχρεωτικό το μάθημα για κάθε παιδί που επισήμως θεωρείτο ορθόδοξο, βάσει της λογικής της επικρατούσας θρησκείας, ενώ ανάγκαζε όσους δεν ήταν ορθόδοξοι, να το δηλώσουν, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη διδασκαλία.

Το γεγονός είχε προκαλέσει την αντίδραση του Συνήγορου του Πολίτη, αφού έφταναν σε αυτόν καταγγελίες για διευθυντές σχολείων, οι οποίοι ζητούσαν ρητή δήλωση σχετικά με το θρήσκευμα γονιών και παιδιών.

Ο Συνήγορος θεώρησε πως ο ομολογιακός -κατηχητικός- χαρακτήρας του μαθήματος είναι που επιτάσσει την απλή απαλλαγή χωρίς να χρειάζεται να δηλωθεί ο λόγος της απαλλαγής, αφού αυτό θα παραβίαζε τα ατομικά δικαιώματα των μαθητών και των γονιών τους. Το μάθημα, όμως, είναι ταυτόχρονα και υποχρεωτικό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της ομαλής λειτουργίας του σχολικού προγράμματος.

Εδώ και χρόνια έχει παρατηρηθεί, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να ζητούν απαλλαγή στη μέση της χρονιάς προκειμένου να μην έχουν να διαβάσουν για άλλο ένα μάθημα, δεδομένης της πίεσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το υπουργείο φαίνεται να βρίσκει τη χρυσή τομή με την παραπάνω εγκύκλιο, η οποία ουσιαστικά κατέστησε υποχρεωτικό το μάθημα εκ νέου.
Πηγή : news.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

His Eminence Dorotheos B’: Το Σάββατο 27/4, η επάνοδος της Αγίας Εικόνας Παναγίας Τουρλιανής, κατά το έθος, στην ομώνυμη Ιερά Μονή

Γνωστοποιείται στους ευσεβείς Μυκονίους και επισκέπτες της Μυκόνου, ότι το Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 και 08:00 π.μ, στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, Χώρας...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos St George’s Day: Πανηγυρικός εσπερινός Αγίου Γεωργίου στα 3 Πηγάδια Χώρας Μυκόνου [εικόνες+ videos]

Ἐχθροὺς ὁ τέμνων Γεώργιος ἐν μάχαις, Ἑκὼν παρ' ἐχθρῶν τέμνεται διὰ ξίφους. Ἦρε Γεωργίου τρίτῃ εἰκάδι αὐχένα χαλκός. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!