Forgiveness Sunday: Κυριακή της Τυρινής – Ονομαστήρια Πανοσιολογιώτατου π. Αλέξιου στην Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής [Εικόνες]

Related Articles

” Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ἀνάμνησιν ποιούμεθα τῆς ἀπὸ τοῦ Παραδείσου τῆς τρυφῆς ἐξορίας τοῦ πρωτοπλάστου Ἀδάμ”.
“Εὰν ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ Πατὴρ ὑμῶν”.

Με τη πρέπουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε, σήμερα 17η Μαρτίου 2024, η Εορτή του Οσίου Αλεξίου ημέρα κατά την οποίαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής πανοσιολογιώτατος π. Αλέξιος Παπαδόπουλος, άγει τα ονομαστήρια του.

Κυριακή της Τυροφάγου, ημέρα πικράς ανάμνησης «τῆς ἀπὸ τοῦ Παραδείσου τῆς τρυφῆςἐξορίας τοῦ Πρωτοπλάστου Ἀδάμ», τελέσθηκε, στην ως ανω  Μονή, η Ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του εορτάζοντος  Πανοσιολογιώτατου π. Αλέξιος Παπαδόπουλου, πλαισιουμένου, υπό του Ηγουμένου Χριστοδούλου της Ιεράς Μονής Αγίου Θεοδώρου και Αγίου Γεωργίου Κέρκυρας, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Δήλου και Μυκόνου Αιδεσιμολογιώτατου π. Πέτρου Μαραγκού και του ιεροδιακόνου Φιλαρέτου Αδαμίδη, με την συπροσευχητική παρουσία ευλαβών Μυκονίων πιστών.

Το ιερό αναλόγιο διακόνησε ο εορτάζων ιεροψάλτης Αλέξιος Νεστούρης.

Gospel Reading – Ευαγγελικό ανάγνωσμα: Ματθαίον στ’ 14-21
The Reading is from the Gospel According to Matthew 6:14-21 – Ευαγγελικό ανάγνωσμα: Ματθαίον στ’ 14-21


[Η περικοπή του Ευαγγελίου του Ματθαίου που αναφέρεται στην αξία της συγχώρεσης και της νηστείας.]

«Είπεν ο Κύριος εαν αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, αφήσει και υμίν ο Πατήρ υμών ο ουράνιος· εαν δε μη αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, ουδέ ο Πατήρ υμών αφήσει τα παραπτώματα υμών. Όταν δε νηστεύητε, μη γίνεσθε ώσπερ οι υποκριταί, σκυθρωποί· αφανίζουσι γαρ τα πρόσωπα αυτών, όπως φανώσι τοις ανθρώποις νηστεύοντες. Αμήν λέγω υμίν, ότι απέχουσι τον μισθόν αυτών. Συ δε νηστεύων, άλειψαί σου την κεφαλήν, και το πρόσωπόν σου νίψαι, όπως μη φανής τοις ανθρώποις νηστεύων, αλλά τω Πατρί σου τω εν τω κρυπτώ· και ο Πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ, αποδώσει σοι εν τω φανερώ. Μη θησαυρίζετε υμίν θησαυρούς επί της γης, όπου σης και βρώσις αφανίζει, και όπου κλέπται διορύσσουσι και κλέπτουσι· θησαυρίζετε δε υμίν θησαυρούς εν ουρανώ, όπου ούτε σης, ούτε βρώσις αφανίζει, και όπου κλέπται ου διορύσσουσιν, ουδέ κλέπτουσιν. Όπου γαρ εστίν ο θησαυρός υμών, εκεί έσται και η καρδία υμών.

Στο κήρυγμά του ο Πανοσιολογιώτατος π. Χριστόδουλος,  ομίλησε για το θέμα της Κυριακής της Τυρινής, την έξοδο των πρωτοπλάστων Αδάμ και Εύας από τον παράδεισο».

” Κυριακή της Τυρινής! Η τέταρτη Κυριακή του Τριωδίου είναι αφιερωμένη στην εκδίωξη των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο της τρυφής. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από το Θεό ως το τελειότερο δημιούργημα του Θεού, ως «εικόνα και καθ’ ομοίωσις». Πλάστηκε να ζει αιώνια μέσα στη χάρη και τις ευλογίες του Θεού. Ο άνθρωπος έκαμε κακή χρήση της ελεύθερης βούλησής του και προτίμησε το κακό. Ο αρχέκακος διάβολος τον παρέσυρε στην πτώση και την καταστροφή. Αυτό του στέρησε τον παράδεισο, δηλαδή την αέναη και ζωοποιό παρουσία του Θεού και την κοινωνία των ακένωτων ευλογιών Του. Η αγία Γραφή αναφέρει συμβολικά πως οι πρωτόπλαστοι διώχτηκαν από τον κήπο της Εδέμ και δύο αγγελικά όντα τάχθηκαν να φυλάγουν με πύρινες ρομφαίες την πύλη του, για να μην μπορούν να την παραβιάσουν αυτοί. Το ατέλειωτο δράμα του ανθρωπίνου γένους άρχισε!
Ο Αδάμ και η Εύα τότε κάθισαν απέναντι από τον κήπο της τρυφής και θρηνούσαν για το κακό που τους βρήκε. Αναλογίζονταν την πρότερη ευδαιμονία τους, την σύγκριναν με την τωρινή δυστυχία τους, προέβλεπαν το μέλλον ζοφερό και γι’ αυτό έκλαιγαν γοερά.
Όμως δυστυχώς ο θρήνος των πρωτοπλάστων δεν ήταν αποτέλεσμα μεταμέλειας για την ανυπακοή και την ανταρσία τους κατά του Θεού. Δεν ήταν πράξη μετάνοιας και αίτημα συγνώμης προς το Θεό. Δε θρηνούσαν για τη χαμένη αθωότητα και αγιότητα, αλλά για τη χαμένη υλική ευμάρεια του παραδείσου. Ούτε ένας λόγος μετάνοιας δεν ακούστηκε από τα χείλη τους! Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας λένε πως αν εκείνη την τραγική στιγμή οι προπάτορές μας μετανοούσαν ειλικρινά και ζητούσαν ταπεινά συγνώμη από τον απόλυτα φιλάνθρωπο Θεό, θα είχαν αποκατασταθεί στην πρότερη της πτώσεως κατάστασή τους”.

Πρίν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πανοσιολογιώτατος π. Αλέξιος, δέχθηκε τις ευχές των πιστών κατά την διανομή του αντιδώρου, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τους παρισταμένους Ιερείς, και τους πολυπληθείς ευσεβείς Χριστιανούς, για την συμπροσευχή και την αγάπη τους.
Επιπρόσθετα ευχήθηκε
από καρδίας Καλή Τεσσαρακοστή και Καλή Ανάσταση!

Δείτε εικόνες από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας:

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos Monasteries: Αιδεσιμολογιώτατος π. Ματθαίος Χάλαρης «Τα Δώρα της Θείας Χάριτος» – Πρόσκληση σε ομιλία

Πρόσκληση σε ομιλία στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Mykonos Monasteries / Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Μυκόνου & Δήλου και Καθηγούμενος της...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!