Successor of Metropolitan Anthimos: Σίγουρος διάδοχος του Άνθιμου ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος – Τρεις ακόμα παραιτήσεις Μητροπολιτών;

Related Articles

Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και «εξ απορρήτων» του Αρχιεπισκόπου εκτιμάται ότι θα εκλεγεί άνετα στη θέση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ποιοι ακόμα υπέργηροι Μητροπολίτες πιέζονται να παραιτηθούν!!

Η παραίτηση Άνθιμου στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλο παρασκήνιο λόγω υπό διερεύνηση οικονομικού σκανδάλου αλλά και προϊόν πίεσης καθώς για λόγους υγείας δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ανοίγει ήδη το θέμα της διαδοχής σε μια από τις σημαντικότερες Μητροπόλεις της χώρας.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι, με μεγάλη εμπειρία στα εσωτερικά της Ιεραρχίας, ωστόσο, παρότι εκτιμούν πως θα δοθεί μάχη για τη διαδοχή, θεωρούν πως από τη στιγμή που ενδιαφέρεται προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος οι συσχετισμοί είναι δεδομένοι και το αποτέλεσμα θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει πλέον έχει κριθεί!!

Διάδοχος του Άνθιμου θα πρέπει να θεωρείται ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και «εξ απορρήτων» του Αρχιεπισκόπου. Εν αντιθέσει με τον Άνθιμο, που έχει γεννηθεί το … 1934 και εκλέχτηκε για πρώτη φορά Μητροπολίτης το 1974 (Αλεξανδρουπόλεως αρχικά, στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε το 2004).

Ο Ωρεών Φιλόθεος, κατά κόσμο Θεοχάρης Θεοχάρης, γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1977, είναι, δηλαδή, για τα δεδομένα της Ελλαδικής Εκκλησίας, νεότατος!!

Ο Ωρεών Φιλόθεος

Ο Αρχιεπίσκοπος, πάντως, θα επιμείνει στην αντικατάσταση και άλλων υπέργηρων Μητροπολιτών, κάποιοι εκ των οποίων δεν έχουν επαφή με το περιβάλλον, με αποτέλεσμα άλλοι να διοικούν αντ΄ αυτών, συνήθως κυκλώματα που νέμονται τα οικονομικά και την περιουσία των Μητροπόλεων!!

Τρεις ακόμα παραιτήσεις Μητροπολιτών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα πιεστούν να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους οι μητροπολίτες Μηθύμνης Χρυσόστομος, Παραμυθίας Τίτος και Φλωρίνης Θεόκλητος– αποτελεί κοινό μυστικό στην Εκκλησία πως ένας εξ αυτών δεν διαθέτει καθόλου επαφή με το περιβάλλον μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν δεν τις υποβάλλουν θα αναλάβει να εξετάσει το θέμα η Επιτροπή για τους υπέργηρους Μητροπολίτες, τη σύσταση της οποίας αποφάσισε πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος.

Να σημειωθεί πως οι μητροπολίτες Μηθύμνης Χρυσόστομος, Παραμυθίας Τίτος και Φλωρίνης Θεόκλητος δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γήρατος ή υγείας, αλλά κρίνονται ως οι αντιμετωπίζοντες τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Εκτιμάται δε πως αφού …ξεμπλέξει η Διεθνής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) με τους ανωτέρω, θα λάβουν σειρά άλλοι υπέργηροι Μητροπολίτες-περισσότερο «σκληρά καρύδια»!

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

His Eminence Dorotheos B’: Το Σάββατο 27/4, η επάνοδος της Αγίας Εικόνας Παναγίας Τουρλιανής, κατά το έθος, στην ομώνυμη Ιερά Μονή

Γνωστοποιείται στους ευσεβείς Μυκονίους και επισκέπτες της Μυκόνου, ότι το Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 και 08:00 π.μ, στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, Χώρας...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos St George’s Day: Πανηγυρικός εσπερινός Αγίου Γεωργίου στα 3 Πηγάδια Χώρας Μυκόνου [εικόνες+ videos]

Ἐχθροὺς ὁ τέμνων Γεώργιος ἐν μάχαις, Ἑκὼν παρ' ἐχθρῶν τέμνεται διὰ ξίφους. Ἦρε Γεωργίου τρίτῃ εἰκάδι αὐχένα χαλκός. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!