His Eminence Dorotheos B’: Κυριακή των Βαΐων και Βαϊοφόρος Λιτάνευση “Ο Περίπατος του Αυτοκράτορα” στην Μύκονο [εικόνες & 5 videos]

Related Articles

Palm Sunday in Mykonos – Ωσαννά ευλογημένος ο Ερχόμενος
Λαμπρά Λιτανεία της Βαϊοφόρου, η οποία αποτελεί πατροπαράδοτο έθος, συνέχεια της Βυζαντινής και Τσαρικής παραδόσεως “Ο Περίπατος του Αυτοκράτορα”.

Οι Μυκόνιοι, πιστοί στις πατρώες παραδόσεις, εόρτασαν -τη Βαϊοφόρο – τη μνήμη της θριαμβευτικής εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα μετά την Ανάσταση του Λαζάρου, όταν οι παίδες των Εβραίων υποδέχθηκαν Αυτόν κράζοντες: «Ωσαννά τω Υιώ Δαυΐδ, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου μετά κλάδων, βαΐων και στρωννύντες τα ιμάτια αυτών».

Σύσσωμος ο Λαός της Μυκόνου, πιστός και αμετακίνητος τηρητής των πατρώων παραδόσεων και των εθίμων που από τους προγόνους του παρέλαβε και στο πέρασμα των αιώνων στη συλλογική του μνήμη ζωντανά διατήρησε, εόρτασε σήμερα με λαμπρότητα και κατάνυξη την Κυριακή των Βαΐων, με την πάνδημη λιτανεία της Βαϊοφόρου τόσο στη Χώρα, όσο και στην Άνω Μερά.

Αψίδες θριάμβου εκ κλάδων βαΐων, έργα των φιλοπόνων και φικοκάλων Εφημερίων του, υπεδέχθησαν τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ ερχόμενο στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου


Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, ιερούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς, ο οποίος ήταν καταστόλιστος από σταυροειδή παραδοσιακά Βάγια, που, κατά το τοπικό έθιμο, αποσπούν οι πιστοί από τους πολυελαίους και τις κανδήλες, εκ των οποίων επικρέμανται, κατά την ανάγνωση της Ευαγγελικής φράσεως “καί έλαβον τα βάϊα των φοινίκων”!
Παρακολουθήστε video

Gospel Reading
The Reading is from the Gospel According to John 12:1-18 – Ευαγγελικό ανάγνωσμα: Ιω. 12: 1 – 18
Η ευαγγελική περικοπή προέρχεται από το Κατά Ιωάννην ιερό ευαγγέλιο και περιλαμβάνει δυο γεγονότα. Το πρώτο είναι το δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του Ιησού Χριστού στο σπίτι του φίλου του Λαζάρου, τον οποίο ανέστησε από τους νεκρούς και το δεύτερο είναι η διήγηση για τη θριαμβευτική είσοδό Του στα Ιεροσόλυμα. Τα γεγονότα αυτά πραγματοποιήθηκαν, όπως μας πληροφορεί ο ευαγγελιστής Ιωάννης, έξι μέρες πριν από το Εβραϊκό Πάσχα και το Πάθος του Ιησού Χριστού.
Προ έξ ημερών του πάσχα ήλθεν εις Βηθανίαν, όπου ην Λάζαρος ο τεθνηκώς, ον ήγειρεν εκ νεκρών. Εποίησαν ουν αυτώ δείπνον εκεί, και η Μάρθα διηκόνει· ο δε Λάζαρος εις ην εκ των ανακειμένων συν αυτώ.
Παρακολουθήστε video

Ο Ιησούς Χριστός πορεύεται και πάλιν στα Ιεροσόλυμα καθώς βρισκόμαστε προ των θυρών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας. Τα πλήθη του λαού τότε «εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ». Όπως τότε έτσι και σήμερα ο Ιησούς Χριστός θα πορευτεί το δρόμο της θυσίας και του μαρτυρίου. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς εμείς θα Τον υποδεχτούμε και ποιά στάση θα τηρήσουμε απέναντί του; Η Εκκλησία μέσα από την σπουδαία υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδας μας διδάσκει, ότι η Πορεία του Ιησού Χριστού προς το Πάθος είναι και δική μας πορεία. Μας καλεί η Εκκλησία να συμπορευτούμε και να συσταυρωθούμε μαζί Του, ώστε να συναναστηθούμε με Εκείνον και να γευθούμε τη χαρά και τη δόξα της Αναστάσεως που σημαίνει την σωτηρία και υιοθεσία μας από τον Θεό, δηλαδή τη μετοχή μας στην αιώνια βασιλεία Του.
Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ προς τους παμπληθείς συναχθέντες πιστούς, μεταξύ των οποίων ήταν οι Βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνστατίνος Κουκάς  και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ανεφέρθη στην ευκαιρία που ανοίγεται για κάθε πιστό, εν όψει του Αγίου Πάσχα, να θεωρήσει το χρόνο ως ευπρόσδεκτο καιρό μετανοίας και καθάρσεως, ώστε να ακολουθήσει βιωματικά το Χριστό αναβαίνοντα στα Ιεροσόλυμα, να συσταυρωθεί μαζί Του και να συμμετάσχει επάξια στην εκ νεκρών Ανάστασή Του.
και τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Πρωθιερέα του Ναού, Πρωτοπρ. Πέτρο Μαραγκό, τον Συνεφημέριό του Πρωτοπρ. Γεώργιο Κουσαθανά και τους συνεργάτες του, για την προετοιμασία και άψογη επιτέλεση της Πανηγύρεως.
Παρακολουθήστε video:

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ προέστη της λαμπρής λιτανευτικής πομπής της Βαϊοφόρου, από τον ιστορικό Ναό της Αχειροποιήτου Παραπορτιανής και τον πάλαι ποτέ Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Βασιλομήτορος Ελένης, φέρων την Εικόνα της Βαϊοφόρου, στην παραλία και τα γραφικά δρομάκια της Μυκόνου, στην οποία συμμετείχαν και οι τρείς Ενορίες της Χώρας και την οποία ακολούθησε πλήθος πιστών Μυκονίων, επισκεπτών και μικρών παιδιών.
Η λιτανεία αυτή αποτελεί επιβίωση Βυζαντινού εθίμου, που ετελείτο την ημέρα αυτή στην Κωνσταντινούπολη, με την επωνυμία «Ο περίπατος του Αυτοκράτορα», από το Παλάτι προς τη Μεγάλη Εκκλησία. Κατά τη διαδρομή αυτή, ο Αυτοκράτορας μοίραζε στον κόσμο βάγια, με τα οποία οι πιστοί στόλιζαν τους τοίχους των σπιτιών και το εικονοστάσι τους, και σταυρούς, ο δε συνοδεύων αυτόν Πατριάρχης διένειμε σταυρούς και κεριά.


Προπομπός της λιτανείας ήταν τα παιδιά της Μυκόνου, που ανέμιζαν πανηγυρικά τα περίτεχνα Βάϊα (κλαδιά) από φοίνικες, τα οποία κατασκεύασαν, αμιλλώμενα μεταξύ τους, αναγγέλλοντας στη Χώρα της Μυκόνου την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και στη ζωή των ανθρώπων.. και ψαλλόντων τα κάλαντα της Βαϊοφόρου: «Βάγια-βάγια των βαγιώ, τρώμε ψάρι και κολιό, και την άλλη Κυριακή τρώμε το ψητό αρνί»!
Παρακολουθήστε video:

Κατά την άφιξη της λιτανείας στο Μητροπολιτικό Ναό, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Εφημέριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο Πέτρο Μαραγκό, για την εν γένει διακονία του, τους συνεφημερίους του, τους Επιτρόπους και τις ευσεβείς κυρίες και τους νέους για τη φιλοτέχνηση των ωραιοτάτων βαΐων, συνεχάρη τους γονείς των παιδιών, τους ευχήθηκε καλή πρόοδο για τα παιδιά τους και σε όλους για το Άγιο Πάσχα.
Παρακολουθήστε video:

Ακολουθούν εικόνες από την Θεία Λειτουργία και την Βαϊοφόρο Λιτάνευση:

 

 

 

     

Εικόνες από την Λαμπρά Λιτανεία της Βαϊοφόρου,  “Ο Περίπατος του Αυτοκράτορα”:

     

   

   

     

 

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos Monasteries: Αιδεσιμολογιώτατος π. Ματθαίος Χάλαρης «Τα Δώρα της Θείας Χάριτος» – Πρόσκληση σε ομιλία

Πρόσκληση σε ομιλία στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Mykonos Monasteries / Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Μυκόνου & Δήλου και Καθηγούμενος της...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!