Sunday of the Prodigal Son: Κυριακή του Ασώτου! Θεία Λειτουργία στον Ι.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς

Related Articles

Κυριακή του Ασώτου: Ὁ άγιος άσωτος και ο εύσπλαχνος πατέρας
«Πάντα μοι έξεστιν, αλλ᾿ ού πάντα συμφέρει· πάντα μοι έξεστιν, αλλ᾿ ούκ εγὼ εξουσιασθήσομαι υπό τινος».

Σήμερα Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, η επιλεγομένη του «ασώτου υιού», Κυριακή της αγάπης του σπλαχνικού Πατέρα. Δεύτερη στο Τριώδιο, αλλά πρώτη στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων πνευματικών. Η συναίσθηση, η μετάνοια, η απόφαση, η χαρά! Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Δήλου και Μυκόνου, Αιδεσιμολογιώτατος π. Πέτρος Μαραγκός τέλεσε τον Ορθρο και εν συνεχεία την Θεία Λειτουργία εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς, Χώρας Μυκόνου, με την συμπροσευχητική παρουσία ευσεβών Μυκονίων πιστών.

«Της πατρῴας δόξης σου, ἀποσκιρτήσας ἀφρόνως, ἐν κακοῖς ἐσκόρπισα, ὅν μοι παρέδωκας πλοῦτον· ὅθεν σοι τὴν τοῦ Ἀσώτου, φωνὴν κραυγάζω· Ἥμαρτον ἐνώπιόν σου, Πάτερ οἰκτίρμον· δέξαι με μετανοοῦντα, καὶ ποίησόν με, ὡς ἕνα τῶν μισθίων σου».

«Ευαγγέλιον εν Ευαγγελίῳ» εχαρακτηρίσθη, η παραβολή του Ασώτου Υιού. Και τούτο γιατί δείχνει την πτώση του ανθρώπου και την αποστασία του από τον Θεό, αλλά και την αγάπη του Θεού για την επιστροφή και σωτηρία του ανθρώπου.

Η παραβολή του ασώτου υιού είναι ολόκληρο το Ευαγγέλιο της σωτηρίας. Συμπύκνωση της διδασκαλίας των τεσσάρων Ευαγγελίων είναι η παραβολή πού είπε ο θείος Διδάσκαλος, γιά νά διδάξει τη μεγάλη αγάπη του Θεού πρός τον άνθρωπο· ο Θεός μακροθυμεί και περιμένει, δέχεται και συγχωρεί τον αποστάτη ἄνθρωπο, πού μετανοεί καί επιστρέφει. Αυτό πρέπει να το ξέρωμε καλά και όσοι, σαν το νεώτερο γιό, ξεφύγανε από τη θεία κηδεμονία και πήραν τον κακό δρόμο, και όσοι, σάν τον πρεσβύτερο, πιστέυουν πώς είναι δίκαιοι και αναμάρτητοι. Πάντα υπάρχει ο δρόμος της επιστροφής και πάντα μένει το χρέος της συγγνώμης. Επάνω και από τους αμαρτωλούς και από τους δίκαιους είναι ο Θεός, Πατέρας όλων, «ο τούς δικαίους αγαπών και τούς αμαρτωλούς αλεών».

Κατά την Θεία Λειτουργία, κήρυξε το θείο λόγο ο Αιδεσιμολογιώτατος και ανεφέρθη στήν ευαγγελική περικοπή του ασώτου, μία εκ των ωραιοτέρων κειμένων του Ευαγγελίου, επισημαίνων στους πιστούς την απύθμενη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και το πλούσιο έλεος της συγχώρησης, πού δίδει στους μετανοούντες, όσο αμαρτωλοί και αν είναι. Η παραβολή αυτή μαζί με τους ύμνους της ημέρας μας παρουσιάζουν την μετάνοια ως επιστροφή του ανθρώπου από την εξορία.

Ακολουθούν εικόνες από την Θεία Λειτουργία:

 

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

St George’s Day 2024: Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου – Πότε πέφτει η γιορτή το 2024

St George's Day 2024 / Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου – Πότε πέφτει η γιορτή το 2024  Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί με αυτό και...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!