Church of Mykonos: Εόρτιος Αρχιερατικός εσπερινός Μνήμης του Αγίου Φανουρίου στην Μύκονο (Εικόνες & Videos)

Related Articles

Holy Martyr Phanurius / Πανηγυρικός εόρτιος Αρχιερατικός εσπερινός Μνήμης του Αγίου Φανουρίου στα Τρία πηγάδια , Χώρας Μυκόνου.

Η ενιαύσιος μνήμη του Αγίου Φανουρίου τιμήθηκε απόψε σε όλους τους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως και ιδιαίτερα στους φερώνυμους του Αγίου Ναούς και στο Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως Ερμουπόλεως, στους οποίους οι πιστοί προσήλθαν φέροντες τα δώρα της αγάπης τους.

Παρακολουθήστε video:

Στη Χώρα της Μυκόνου, στην στην εμβληματική περιοχή “Τρία Πηγάδια” , όπου ευρίσκονται οι τρεις παλαιοί Ναοί, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Φανουρίου, τελέσθηκε απόψε στον αύλειο χώρο του ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Φανουρίου, Εόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ , με τη συμμετοχή του Εφημερίου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Άνω Μεράς, Πρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου Τζανιδάκη και την παρουσία του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνσταντίνου Κουκά, του Δημοτικού Συμβούλου Φραντζέσκου Βιγλιάρη , της Προέδρου της Αδελφότητος Ανωμεριτών  Φρατζέσκας Κουνάνη και πλήθους Μυκονίων και παρεπιδημούντων παραθεριστών οι οποίοι προσήλθαν, προσφέροντας, κατά το έθος , πίττες προς τον Άγιο Φανούριο.

Παρακολουθήστε video:

Τους ύμνους της ακολουθίας απέδωσε κλιμάκιο της χορωδίας “Αντιφωνικό Μέλος” υπό την χοραρχία του πρωτοψάλτη κ. Γεωργίου Καμαριάρη.

Παρακολουθήστε video:

Συγκινητική στιγμή όταν ο Σεβαμιώτατος κ.κ. Δωρόθεος Β’, με τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Βασίλειο Τζανιδάκη, τον π. Γεώργιο Κουσαθανά, τον Διάκονο Γεώργιο, τον ψάλτη Αντώνη Ξυδάκη και το κλιμάκιο της χορωδίας ” Αντιφωνικό Μέλος” με το εκκλησίασμα έψαλλαν το κατανυκτικό
«Φώς ιλαρὸν αγίας δόξης, αθανάτου Πατρός, ουρανίου, αγίου, μάκαρος, Ιησού Χριστέ, ελθόντες επὶ την ηλίου δύσιν, ιδόντες φώς εσπερινόν, υμνοῦμεν…………»

Παρακολουθήστε video:

Στην αγαπητή ακολουθία της Αρτοκλασίας ο Σεβασμιώτατος με τους Ιερείς και το ” Αντιφωνικό Μέλος” ψάλλουν τον υπέροχο, προσφιλή και γνωστό σε όλους ύμνο, το:

«Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού»

Παρακολουθήστε video: 

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αφού εξέφρασε τη χαρά του, διότι ύστερα από δύο χρόνια τιμάται και πάλι πανδήμως η μνήμη του Αγίου, ανεφέρθη στο γεγονός ότι, παρ’ όλο που έζησε αφανή ζωή και το μαρτύριό του παρέμενε επί αιώνες αμάρτυρο, εν τούτοις σήμερα τιμάται από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.
«Πολλοί», προσέθεσε, «οι οποίοι έζησαν επευφημούμενοι και υπό πάντων αναγνωριζόμενοι, χάθηκαν και τα ονόματά τους λησμονήθηκαν. Όσοι, όμως, έζησαν, με την αγάπη του Θεού και των ανθρώπων, παραμένουν αιώνια στη μνήμη του Θεού και συναυλίζονται με τους Αγίους, γενόμενοι παραδείγματα ζωής και οδοδείκτες σωτηρίας των ανθρώπων»!
Ευχαρίστησε, τέλος, και συνεχάρη τον Προνοιάρχη του Παρεκκλησίου, Αναγνώστη κ. Σπυρ. Ξυδάκη, για τη μέριμνά του προς τα τρία Παρεκκλήσια της περιοχής και τον λαμπρό προευτρεπισμό της Πανηγύρεως, και ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Φανούριος να τους στηρίζει με τις προσευχές του και να φανερώνει τα κράτιστα στη ζωή τους.

Παρακολουθήστε video:

Εν συνεχεία, ευλόγησε τις πίττες του Αγίου Φανουρίου, που περίτεχνα κατεσκεύασαν ευσεβείς Μυκόνιες, λέγοντας χρακτηριστικά, ότι ο Θεός δεν έχει χρεία δώρων, αλλά η προσφορά τους, με τη μορφή ταμάτων, κεριού ή “Φανουρόπιττας” αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη, το δε αντιπροσφερόμενο από την Εκκλησία ευλογημένο κομμάτι της “Φανουρόπιττας” μας υπομιμνήσκει να είναι αγιασμένη και η ζωή μας, η σκέψη και τα έργα μας.

Παρακολουθήστε video:

Apolytikion of Martyr Phanurius in the Fourth Tone
A heavenly song of praise is brightly sung on the earth; * the hosts of the Angels keep an earthly festival now in splendor and radiant joy; * from on high, they praise with hymns the suff’rings and struggles; * and below, the Church doth laud the heavenly glory * thou foundest by thy contests and pains, O glorious Phanurius.

Απολυτίκιον
«Ὡς άστρον ανέτειλας, τη Ἐκκλησίᾳ Χριστού, και πάντας κατηύγασας, φανερωθεὶς θαυμαστώς, Φανούριε ένδοξε· όθεν τοις ευφημούσι, την σὴν άθλησιν Μάρτυς, νέμεις τών σών θαυμάτων, την σωτήριον χάριν, πρεσβεύων τω Κυρίῳ, υπὲρ των ψυχών ημῶν».

Παρακολουθήστε video:

Δείτε εικόνες από τον εόρτιο Αρχιερατικό εσπερινό:

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

His Eminence Dorotheos B’: Εν πληθούση Εκκλησία ευλογήθηκε απόψε η Αγιοβασιλειόπιττα των Ενοριών Χώρας Μυκόνου [εικόνες & video]

Πλήθος Μυκονίων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση του Αρχιερατικού Επιτρόπου Μυκόνου, Πρωτοπρεσβύτερου Πέτρου Μαραγκού και προσήλθαν, μαζί με τους Εφημερίους της Χώρας, τον...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Synaxis of The Three Hierarchs:Τιμήθηκε στην Μύκονο η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και Προστατών της Παιδείας

Synaxis of The Three Hierarchs: Basil the Great, Gregory the Theologian, & John Chrysostom Μέσα στον κατάμεστο από παιδιά Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς,...

Liturgical music

Επιτάφιος θρήνος με την Ψαλτική Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Επιτάφιος θρήνος με την Ψαλτική Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου
error: Content is protected !!