Apodosis of the Dormition: Οι Μυκόνιοι τίμησαν την Θεομητορική εορτή επι τη Αποδόση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πανσεβάσμια Μονή Τουρλιανής [εικόνες & videos]

Related Articles

Apodosis of the Dormition of our Most Holy Lady the Theotokos and Ever Virgin Mary

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα, εορτάσθηκε στην ιστορική και πανσεβάσμια Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής, η εορτή επί τη Αποδόση της Κοιμήσεως και την εις τους Ουρανούς Μεταστάση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πλήθος Μυκονίων πιστών και παρεπιδημούντων παραθεριστών κατέκλυσαν και σήμερα, όπως και εχθές, την Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής και τους αυλίους χώρους της, στην Άνω Μερά, οι οποίοι συνευχήθηκαν κατά την τελεσθείσα Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε προξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου, συνιερουργούντος δ’ αυτώ του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ με τη συνευχητική συμμετοχή του Ηγουμένου της Μονής, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Αλεξίου Παπαδόπουλου, Εφημερίων της νήσου, εξ Αθηνών, Ερμουπολεως και Άνδρου, και με την παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων Κατερίνας Μονογυιού, Γιάννη Βρούτση και Φίλιππου Φόρτωμα, του Δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων και της Προέδρου της Αδελφότητας Ανωμεριτών Μυκόνου.

Epistle Reading

Παρακολουθήστε video:

Gospel Reading

Παρακολουθήστε video:

Ἀπολυτίκιον Απόδοσις Κοιμήσεως Θεοτόκου – Ηχος α΄.
Εν τή Γεννήσει τήν παρθενίαν εφύλαξας, έν τή Κοιμήσει τόν κόσμον ού κατέλιπες Θεοτόκε, Μετέστης πρός τήν ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα τής ζωής, καί ταίς πρεσβείαις ταίς σαίς λυτρουμένη, εκ θανάτου τάς ψυχάς ημών.
Apolytikion of Apodosis of the Dormition in the First Tone
In birth, you preserved your virginity; in death, you did not abandon the world, O Theotokos. As mother of life, you departed to the source of life, delivering our souls from death by your intercessions.

Παρακολουθήστε video:[ σε λίγο]

Το θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατα, πνευματικώτατα και θεολογικώς τεκμηριωμένο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος αρχικά ανεφέρθη στο νόημα της Αποδόσεως των μεγάλων Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών, η οποία ανάγεται στην Ιουδαϊκή λατρεία.

Ακολούθως, εστίασε την ομιλία του στην ανάλυση του Απολυτικίου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο χαρακτήρισε «μικρό και συνοπτικό Σύμβολο της Πίστεως», καθώς αναφέρεται στην εκ Παρθένου Ενανθρώπιση του Κυρίου και στην κατάργηση του θανάτου δια της Αναστάσεως του Κυρίου, ο Οποίος τον μετέβαλε σε κοίμηση, σε ύπνο, το ξύπνημα εκ του οποίου οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών, πρόγευση της οποίας είναι η συμμετοχή στη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας!

Ευχαρίστησε και πάλι τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ και ευχήθηκε σε όλους η Παναγία να τους προσφέρει απλόχερα την ευλογία της, υγεία, ειρήνη και ευημερία!

Παρακολουθήστε video:

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τιν Σεβασμιώτατο κ. Αμφιλόχιο για τη λειτουργική παρουσία του , συνεχάρη τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. Αλέξιο Παπαδόπουλο για την άοκνη μέριμνά του προς την Ιερά Μονή και το μεγάλο ανακαινιστικό, ποιμαντικό, κηρυκτικό και κατηχητικό έργο του, καθώς και τους ιεροψάλτες και διακονητές της Μονής, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την φιλογενή και φιλάνθρωπο οικογένεια Γεωργίου και Ελευθερίας Δακτυλίδη για τις πολλαπλές ευεργεσίες τους προς την Ιερά Μητρόπολη και τα Ιδρύματά της, ευχαρίστησε τους παρισταμένους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και δι’ αυτών τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως για την επίλυση του χρονίζοντος θέματος των εκκρεμουσών οργανικών θέσεων Κληρικών, και ευχήθηκε με τη σειρά του στους παρισταμένους να ευρίσκονται πάντοτε υπό τη σκέπη της Παναγίας.

Παρακολουθήστε video:

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε λαμπρή Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Τουρλιανής μέχρι το Ηρώο των πεσόντων όπου ανεπέμφθη Δέηση.

Παρακολουθήστε video:

Κατά την επιστροφή, ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του αοιδίμου Μητροπολίτου Σύρου και Μυκόνου Δωροθέου Α’ , του Μυκονίου, που έχει ανεγερθεί στο προ της Μονής κηπάριο.

Παρακολουθήστε video:

Δείτε εικόνες από την Θεία Λειτουργία και την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας:

 

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

St George’s Day 2024: Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου – Πότε πέφτει η γιορτή το 2024

St George's Day 2024 / Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου – Πότε πέφτει η γιορτή το 2024  Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί με αυτό και...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!