His Eminence Dorotheos B’: Η ιερά νήσος Μήλος ετίμησε τους Αγίους Πάντες και ετιμήθη παρ’ αυτών

Related Articles

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής, στη Μήλο, πλησίον του χώρου των ιερών Κατακομβών, τελέσθηκε σήμερα το πρωί Τριασαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ΄ , συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου.

Το θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατα και με την εγνωσμένη ρητορική του ευγλωττία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, αναφερθείς στην καθιέρωση της μνήμης των Αγίων Πάντων αμέσως μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής και στη θεολογική σχέση που συνδέει αυτές τις δύο Κυριακές.

Ομίλησε, επίσης, για την παρουσία των Αγίων στη ζωή της Εκκλησίας και των πιστών, ειπών χαρακτηριστικά ότι «οι Άγιοι Πάντες:
1. Μας προβληματίζουν με τη ζωή τους
2. Μας ελέγχουν για την αμαρτωλότητά μας
3. Μας παρηγορούν στα βάσανα της ζωής, και
4. Μας εμπνέουν το όραμα της αγιότητος»

Προσέθεσε δε ότι «οι Κατακόμβες της Μήλου αποτελούν τρανή απόδειξη ότι τα νησιά του Αιγαίου ήταν, είναι και θα είναι μέχρι το τέλος της Ιστορίας Ελληνικά και Χριστιανικά και θα εκπέμπουν πάντοτε την αξία του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού!»

Προ του πέρατος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ αφού ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν σε αυτήν, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Αρχιμ. Νεκτάριο Σώρρο για τη μεριμνά του προς επισκευή και εξωραϊσμό του Ναού καθώς και τον Διευθυντή της Εταιρείας «Imeris» κ. Ιω. Σανούδο, την Εταιρεία «Milos Oil”, την Πρόεδρο της Φιλοπρόοδου Αδελφότητος Τρυπητής, τους κατοίκους της Τρυπητής και τους αποδήμους σε Αμερική και Καναδά Τρυπητιανούς για τη συμβολή τους ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.

Ευχαρίστησε, ωσαύτως, τα Μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και τα παιδιά της εφηβικής ομάδος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου, για την παρουσία τους στην εχθεσινή πολιτιστική Εκδήλωση.

Ανακοίνωσε δέ ότι σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Διευθυντή της κ. Δημ. Αθανασούλη η μελέτη για τον Εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου των Κατακομβών, που εξεπόνησε η Εταιρεία του κ. Μ. Αργυρού, έχει ήδη λάβει προέγκριση και θα κατατεθεί προς έγκριση στο ΚΑΣ, ώστε έγκαιρα να δημοπρατηθεί το έργο από τη Μεγάλη Διοικούσα Επιτροπή των Κατακομβών, που προεδρεύεται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄.

Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητά του για τη στήριξη του έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό κα Λίνα Μενδώνη, η οποία, ως Γ. Γραμματέας του Υπουργείου συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση θεμάτων και την αντιμετώπιση προβλημάτων του Πρωτοχριστιανικού Μνημείου των Κατακομβών.

Τέλος, απεκαλύφθη αναμνηστική πλάκα της ολοκλήρωσης της επισκευής του Ναού, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ΄ , τον Αρχιμ. Νεκτάριο Σώρρο και την Πρόεδρο της Φιλοπρόοδου Αδελφότητος Τρυπητής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχιερείς κατήλθον στις ιερές Κατακόμβες, όπου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, και ακολούθως ξεναγήθηκαν από τις Υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!