Ecumenical Patriarch: Διεθνές συνέδριο για τα 30 χρόνια διακονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη

Related Articles

Διεθνές συνέδριο για τα 30 χρόνια διακονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη-Χαιρετισμοί Στ. Καλαφάτη, Απ. Τζιτζικώστα, Κ. Ζέρβα και αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου

Την στήριξη της κυβέρνησης στον Οικουμενικό Πατριάρχη εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας, Θράκης Σταύρος Καλαφάτης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο διεθνές συνέδριο για τα 30 χρόνια διακονίας του κ. Βαρθολομαίου, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
“ Κάθε λόγος είναι λίγος για να εκφράσουμε τα αισθήματα χαράς, τιμής και ευγνωμοσύνης”, επισήμανε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε ότι ο Άγιος Παΐσιος είχε χαρακτηρίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως ότι καλύτερο έδωσε ο Θεός στην Ορθοδοξία.

Την παρουσία του στην ενθρόνιση του κ. Βαρθολομαίου, το 1991, θυμήθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας για τον οποίο είπε ότι έδωσε με την προσωπικότητα του νόημα στη λέξη οικουμενικότητα.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Βαρθολομαίος αποτελεί σταθερή και διαχρονική φωνή της λογικής και δίνει τεράστιο αγώνα για την προάσπιση των δικαίων του Πατριαρχείου και των αξιών που πρεσβεύει.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξήρε το πολυσχιδές έργο του κ. Βαρθολομαίου, υπογραμμίζοντας ότι έχει συμβάλει καθοριστικά «στην προώθηση του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου με πνεύμα καταλλαγής, αλληλεγγύης και ειρήνης».

Εξέφρασε, δε, την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση επίλυσης του εκκλησιαστικού ζητήματος της Εκκλησίας των Σκοπίων με την αναγνώρισή της με τον τίτλο της «Αρχιεπισκοπής Αχρίδος».

O πρύτανης του ΑΠΘ Νικόλαος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η οποία είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε “πολύπλευρη, με οικουμενική διάσταση και διεθνή αναγνώριση, στην Εκκλησία, τη θεολογία, την κοινωνία, τον άνθρωπο και συνιστά πηγή έμπνευσης για την οικογένεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου”.

Τις συγχαρητήριες ευχές της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους συντελεστές του συνεδρίου μετέφερε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Υπογράμμισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι “ κήρυξ και απόστολος” της μυστικής χαράς και ελπίδας ότι ο Αναστάς Κύριος “ θα εξαλείψει παν δάκρυον από τον οφθαλμόν ημών” και ευχήθηκε ο Ιησούς να του χαρίσει “ εις έτη πολλά, όλβια και Χριστώ δεδομένα, εις το πατριαχεύειν πανευκλέως εν αληθεία, χρηστότητι και δικαιοσύνη”.

Στον σεβασμό, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του κλήρου, του λαού και των θεσμικών παραγόντων της Θεσσαλονίκης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, στον χαιρετισμό του που διαβάστηκε από τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Χρυσόστομος Σταμούλης, ο επίσκοπος Αμορίου, πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, Νικηφόρος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Βασίλειος Πάππας και ο αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπανικολάου.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος νωρίτερα χειροθέτησε τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, Χρυσόστομο Σταμούλη. Άρχοντα Διδάσκαλον της Εκκλησίας.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos Monasteries: Αιδεσιμολογιώτατος π. Ματθαίος Χάλαρης «Τα Δώρα της Θείας Χάριτος» – Πρόσκληση σε ομιλία

Πρόσκληση σε ομιλία στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Mykonos Monasteries / Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Μυκόνου & Δήλου και Καθηγούμενος της...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!