Holy Week & Easter in Mykonos: Κυριακὴ Βαΐων Εσπέρας – Η Ακολουθία του Α’ Νυμφίου στην Ιερά Μονή Παλαιοκάστρου Ανω Μεράς [εικόνες & videos]

Related Articles

Την Κυριακή των Βαΐων 17 Απριλίου 2022, το απόγευμα στην Ιερά Μονή Παλαιοκάστρου Ανω Μεράς Μυκόνου, τελέστηκε λιτά και κατανυκτικά η Ακολουθία του Νυμφίου η οποία αποτελεί τον όρθρο της Μεγάλης Δευτέρας, από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ανω Μεράς και Παλαιοκάστρου και υπεύθυνο της Μονής, επέχοντα θέση Ηγουμενοσυμβουλίου, Αιδεσιμολογιώτατο π. Βασίλειο Τζανιδάκη, με την παρουσία ευσεβών Μυκονίων.

Σε κλίμα πένθιμο η Εκκλησία βιώνει, τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα, την αναμονή της έλευσης του Νυμφίου Χριστού. Αποκαμωμένοι οι άνθρωποι κραυγάζουν «έρχου, Κύριε Ιησού…».
Μοναχικό λιανοκέρι στο μανουάλι η ελπίδα της πίστης απαντά «ο Κύριος εγγύς»!!

Ιδού ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός…᾽ Στηριγμένο τό μεσονυκτικό τροπάριο ῾᾽Ιδού ὁ νυμφίος ἔρχεται…᾽ στήν παραβολή τοῦ Κυρίου τῶν δέκα παρθένων, δίνει τό στίγμα τῆς ἀπαρχῆς τῆς Μεγάλης ῾Εβδομάδας: ὁ Κύριος, ὁ νυμφίος κάθε ἀνθρώπινης ψυχῆς, ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός.

Ἰδού ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῶ μέσῳ τῆς νυκτός•
καί μακάριος ὁ δοῦλος, ὅν εὐρήσει γρηγοροῦντα•
ἀνάξιος δέ πάλιν, ὅν εὑρήσει ραθυμοῦντα.
Βλέπε οὖν ψυχή μου, μή τῶ ὕπνω κατενεχθῆς,
ἵνα μή τῶ θανάτω παραδοθῆς,
καί τῆς βασιλείας ἔξω κλεισθῆς•
ἀλλά ἀνάνηψον κράζουσα•
Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος εἶ ὁ Θεός•
διά τῆς Θεοτόκου ἐλέησον ἠμᾶς.

Τo Εξαποστειλάριον. Ήχος γ’.

Τον νυμφώνα σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον και ένδυμα ουκ έχω, ίνα εισέλθω εν αυτώ· λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής, Φωτοδώτα, και σώσον με. (εκ γ’)

Στο σύντομο κήρυγμά του ο Αιδεσιμολογιώτατος ανέπτυξε τα δύο γεγονότα που κυριαρχούν στα αναγνώσματα και τα ψαλμούς του Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας.
Τέλος ευχήθηκε σε όλους να ζήσουμε με κατάνυξη την Μεγάλη Εβδομάδα και να εορτάσουμε το Πάσχα γεμάτοι από το φως και την χαρά της Αναστάσεως.

Δείτε εικόνες:

 

 

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

St George’s Day 2024: Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου – Πότε πέφτει η γιορτή το 2024

St George's Day 2024 / Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου – Πότε πέφτει η γιορτή το 2024  Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί με αυτό και...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!