Mykonos Monasteries: Σάββατον πρό της Απόκρεω – Θεία Λειτουργία και Μνημόνευση Κεκοιμημένων στην Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής

Related Articles

Σάββατον πρό της Απόκρεω (Ψυχοσάββατον)
Σήμερα Σάββατο πρό της Απόκρεω – Α’ Ψυχοσάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022, ο Καθηγουμένος στην Ιερά Μονή ” Παναγίας Τουρλιανής”, στην Ανω Μερά Μυκόνου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Παπαδόπουλος τέλεσε τόν ‘Ορθρο και εν συνέχεια την Θεία Λειτουργία με την παρουσία ευσεβών Μυκονίων οι οποίοι προσήλθαν να συμπροσευχηθούν, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.Το Ιερό Αναλόγιο διακόνησε ο ιεροψάλτης Αλέξιος Νεστούρης.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πανοσιολογιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων ορθοδόξων χριστιανών, «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου».

Μέσα στην ιδιαίτερη μέριμνά της για τούς κεκοιμημένους, η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας έχει καθορίσει ξεχωριστή ημέρα της εβδομάδος γι’ αυτούς.

Όπως η Κυριακή είναι η ημέρα της αναστάσεως του Κυρίου, έτσι το Σάββατο είναι η ημέρα των κεκοιμημένων, για να τους μνημονεύουμε και να έχουμε κοινωνία μαζί τους. Σε κάθε προσευχή και ιδιαίτερα στις προσευχές του Σαββάτου ο πιστός μνημονεύει τούς οικείους, συγγενείς και προσφιλείς, ακόμη και τούς εχθρούς του που έφυγαν από τον κόσμο αυτό, αλλά ζητά και τις προσευχές της Εκκλησίας γι’ αυτούς.

Η καθιέρωση του Ψυχοσάββατου είναι μια υπόμνηση ότι, το σώμα θα αναστηθεί κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σε ετήσια βάση η Εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της «Σάββατα των Ψυχών». Είναι τα μεγάλα “Ψυχοσάββατα” το πρώτο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω και το το δεύτερο επιτελείται πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Ακολουθούν εικόνες:

 

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos Monasteries: Αιδεσιμολογιώτατος π. Ματθαίος Χάλαρης «Τα Δώρα της Θείας Χάριτος» – Πρόσκληση σε ομιλία

Πρόσκληση σε ομιλία στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Mykonos Monasteries / Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Μυκόνου & Δήλου και Καθηγούμενος της...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!