Archbishop Elpidophoros: Οι Τρεις Ιεράρχες αποτελούν τους «στύλους της ευσεβείας»

Related Articles

Αρχιεπισκοπική εγκύκλιο για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και την ημέρα των ελληνικών γραμμάτων εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά “οι «τρεις μέγιστοι φωστήρες της τρισηλίου θεότητος» γίνονται οι διδάσκαλοι και οι φύλακες της ευσεβείας, ακριβώς διότι έστρωσαν το δρόμο, ώστε τα πολυτιμότερα πετράδια της ελληνικής κληρονομιάς να υπηρετήσουν τον Κύριο, όπως η Θεοτόκος υπηρετεί το μυστήριο της ενανθρωπήσεως. Ας ακολούθησουμε λοιπόν «των πατέρων το κλέος» φέρνοντας στη ζωή μας το Χριστό διά της πληρότητας της ελληνικής μας παράδοσης”.

Παρατίθεται η εγκύκλιος:

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Τους ιεράρχας του Χριστού,

και των πατέρων κλέος, της πίστεως τους πύργους,

και των πιστών διδασκάλους και φύλακας»

(Δοξαστικό Λιτής του εσπερινού της εορτής)

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Η εορτή των μεγάλων ιεραρχών και οικουμενικών διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννη του Χρυσοστόμου, αποτελεί αφορμή αφάτου χαράς για την Εκκλησία. Οι τρεις μαζί αποτελούν τους «στύλους της ευσεβείας», κατά το τροπάριο, καθώς ο Κύριος καθιστά τους νικητές ως στύλους του ναού του Θεού, όπως αναφέρεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννου: «ο νικών ποιήσω αυτόν στύλον εν τω ναώ του Θεού μου». Πράγματι, καθένας από τους τρεις τους θριάμβευσε νικηφόρα κατά της αιρέσεως και της ειδωλολατρείας. Και οι τρεις τους αποτελούν παραδείγματα των πυλώνων, τους οποίους η Σοφία του Θεού τοποθετεί για να στηρίζουν την οικία της, δηλαδή την Εκκλησία. (Παροιμ. 9:1).

Ως υποδείγματα της αληθινής φιλοσοφίας, ενσαρκώνουν αυτό που ονομάζουμε «Ελληνικά Γράμματα», δηλαδή τον ελληνικό πολιτισμό, τη γλώσσα, τις τέχνες και τις επιστήμες. Τα «Ελληνικά Γράμματα» αποτελούν τη βάση του δυτικού πολιτισμού, εφοδιάζοντάς τον με τα κατάλληλα εργαλεία, διαμορφώνοντας τον τρόπο κατανόησης της φύσεως και προετοιμάζοντας τη διάδοση του Ευαγγελίου στον κόσμο. Όπως ο Ιωάννης ο βαπτιστής προετοίμασε τον Ισραήλ για την έλευση του Κυρίου, έτσι η φιλοσοφία που φώτισε τα μέρη της αρχαίας Ελλάδας προετοίμασε όλον τον αρχαίο κόσμο, όχι μόνο με τη μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης από τους Εβδομήκοντα στην κοινή ελληνική γλώσσα, αλλά κυρίως με τη διάδοση του Ευαγγελίου, μέσω της επέκτασης του Ελληνισμού από το Μέγα Αλέξανδρο στις περιοχές όπου οι Απόστολοι κήρυξαν το Ευαγγέλιο.

Έτσι λοιπόν, οι «τρεις μέγιστοι φωστήρες της τρισηλίου θεότητος» γίνονται οι διδάσκαλοι και οι φύλακες της ευσεβείας, ακριβώς διότι έστρωσαν το δρόμο, ώστε τα πολυτιμότερα πετράδια της ελληνικής κληρονομιάς να υπηρετήσουν τον Κύριο, όπως η Θεοτόκος υπηρετεί το μυστήριο της ενανθρωπήσεως. Ας ακολούθησουμε λοιπόν «των πατέρων το κλέος» φέρνοντας στη ζωή μας το Χριστό διά της πληρότητας της ελληνικής μας παράδοσης.

Μετά της πατρικής εν Κυρίω Ιησού Χριστώ αγάπης,

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos Monasteries: Αιδεσιμολογιώτατος π. Ματθαίος Χάλαρης «Τα Δώρα της Θείας Χάριτος» – Πρόσκληση σε ομιλία

Πρόσκληση σε ομιλία στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Mykonos Monasteries / Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Μυκόνου & Δήλου και Καθηγούμενος της...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!