Orthodox Academy of Crete: Ανακαινίζεται η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης – Ίδρυμα με διεθνή εμβέλεια που φιλοξένησε την αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Εκκλησιών

Related Articles

Ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και πνευματικά ιδρύματα της Κρήτης η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ορθόδοξη εκκλησία με διεθνή εμβέλεια αναβαθμίζεται ενεργειακά και ανακαινίζεται μέσω προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Κρήτης, της Ακαδημίας και της Μητρόπολης Κισάμου -Σελίνου.

Στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης είχε πραγματοποιηθεί απο τις 16-25 Ιουνίου 2016, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό γεγονός του 21ου αιώνα, ύστερα από 1300 χρόνια.

Το έργο
Το έργο προϋπολογισμού 3,1 εκατομμύρια ευρώ αφορά την ανακαίνιση κτιρίων του συνεδριακού κέντρου της Ορθόδοξης Ακαδημίας που κατασκευάσθηκαν το 1965 και σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που παρουσιάζει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, περιλαμβάνει την κάλυψη των βασικών αναγκών βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και λειτουργικής αναβάθμισης των οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων τμήματος του συγκροτήματος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στην περιοχή Κολυμβάρι.

Η μονάδα αναπτύσσεται σε ένα σύνολο 10 κτιρίων, εκ των οποίων ένα κεντρικό που στεγάζει διοίκηση, ξενώνες, ναό και χώρους συνεδριάσεων, 6 μικρότερα βοηθητικά τα οποία λειτουργούν σαν κατοικίες, ξενώνες και μουσείο, το κτίριο που λειτουργεί ως βιβλιοθήκη και ένα ακόμα κτίριο ως κέντρο συνεδριάσεων και ξενώνων.

Κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας
Η περιοχή που βρίσκεται η ΟΑΚ είναι κοντά στην Ιερά Μονή Οδηγήτριας Γωνιάς της Δημοτικής Ενότητας Κολυμβαρίου (εκτός οικισμού) του Δήμου Πλατανιά. Στόχος της παρέμβασης είναι καταρχάς να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ΟΑΚ ως συνεδριακό κέντρο παγκοσμίου εμβέλειας. Η ΟΑΚ έχει κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 18.454,03 τ.μ.

Σκοπός του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου. Η μελέτη εστιάζει στην επίλυση των επιμέρους προβλημάτων που έχουν προκύψει με την πάροδο των ετών και από τη συνεχή χρήση.

Η ποιότητα της αρχικής μελέτης αποτέλεσε κίνητρο ώστε να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά του κτιρίου και να επανέλθει στην αρχική του μορφή αναβαθμισμένο, αξιοποιώντας τα υλικά και την τεχνογνωσία της εποχής μας. Ειδικότερα, η προτεινόμενη επέμβαση περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες στατικής ενίσχυσης, αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο και Η/Μ εργασίες.

Η αποστολή της Ακαδημίας
Στην αποστολή της ΟΑΚ συμπεριλαμβάνεται η παροχή τεχνικής και υλικής βοήθειας προς προαγωγή του τόπου ή προς ικανοποίηση φιλανθρωπικών και ευαγών σκοπών. Ειδικότερα, η ΟΑΚ:

Οργανώνει και φιλοξενεί τοπικά, εθνικά και διεθνή συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες με δική της πρωτοβουλία ή σε συνεργασία με Εκκλησίες, πανεπιστήμια ή άλλους οργανισμούς.

Αναπτύσσει ποικίλα προγράμματα και δράσεις εκπαιδευτικού και / ή πρακτικού χαρακτήρα (π.χ. σεμινάρια εισαγωγικά στην Ορθοδοξία, σεμινάρια αγιογραφίας, κρητικής γαστρονομίας και διατροφής, σεμινάρια για την Κρήτη, την ιστορία και τον πολιτισμό της).

Παράγει επιστημονικό έργο στους τομείς της θεολογίας και του περιβάλλοντος.

Ο ρόλος της Περιφέρειας
Η Περιφέρεια Κρήτης στην προσπάθειά της για την κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου, σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί πολιτικές σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και σε συνεργασία με άλλους φορείς, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής της χώρας. Για το σκοπό αυτό, ενέκρινε τη χρηματοδότηση και προτίθεται να συμβάλει στην υλοποίηση του έργου, ως φορέας υλοποίησης αυτού, με τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης. Η σκοπιμότητα του έργου συνίσταται στην ενίσχυση της κοινωνικής και πνευματικής ανάπτυξης του τόπου, με την ενίσχυση του κοινωνικού, φιλανθρωπικού και πνευματικού έργου που συντελείται από το κοινωφελές Ίδρυμα της ΟΑΚ και την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, καθώς φιλοξενεί τοπικά, εθνικά και διεθνή συνέδρια και υλοποιεί προγράμματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα με δική της πρωτοβουλία ή σε συνεργασία με Εκκλησίες, πανεπιστήμια ή άλλους οργανισμούς.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

His Eminence Dorotheos B’: Εν πληθούση Εκκλησία ευλογήθηκε απόψε η Αγιοβασιλειόπιττα των Ενοριών Χώρας Μυκόνου [εικόνες & video]

Πλήθος Μυκονίων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση του Αρχιερατικού Επιτρόπου Μυκόνου, Πρωτοπρεσβύτερου Πέτρου Μαραγκού και προσήλθαν, μαζί με τους Εφημερίους της Χώρας, τον...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Synaxis of The Three Hierarchs:Τιμήθηκε στην Μύκονο η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και Προστατών της Παιδείας

Synaxis of The Three Hierarchs: Basil the Great, Gregory the Theologian, & John Chrysostom Μέσα στον κατάμεστο από παιδιά Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς,...

Liturgical music

Επιτάφιος θρήνος με την Ψαλτική Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Επιτάφιος θρήνος με την Ψαλτική Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου
error: Content is protected !!