Church of Mykonos: Εόρτιος Αρχιερατικός εσπερινός Μνήμης του Αγίου Φανουρίου στην Μύκονο (Εικόνες & Videos)

Related Articles

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 26 Αυγούστου 2021 τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός μετά Αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Σύρου και Μυκόνου κ.κ Δωροθέου Β’, πλαισιούμενου από τον πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Τζανιδάκη , τον  Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Κουσαθανά, τον Διάκονο Γεώργιο Σταλίγερο και την παρουσία της Βουλευτού Κυκλάδων κας Αικατερίνης Μονογυιού, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνσταντίνου Κουκά, και πλήθους Μυκονίων και παρεπιδημούντων παραθεριστών οι οποίοι προσήλθαν, τηρούντες τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και προσφέροντας κατά το έθος πίττες προς τον Άγιο Φανούριο.

Τους ύμνους της ακολουθίας απέδωσε κλιμάκιο της χορωδίας “Αντιφωνικό Μέλος” υπό την χοραρχία του πρωτοψάλτη κ. Γεωργίου Καμαριάρη.

Συγκινητική στιγμή όταν ο Σεβαμιώτατος κ.κ. Δωρόθεος Β’, με τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Βασίλειο Τζανιδάκη, τον π. Γεώργιο Κουσαθανά, τον Διάκονο Γεώργιο, τον ψάλτη Αντώνη Ξυδάκη και το κλιμάκιο της χορωδίας ” Αντιφωνικό Μέλος” με το εκκλησίασμα έψαλλαν το κατανυκτικό
«Φώς ιλαρὸν αγίας δόξης, αθανάτου Πατρός, ουρανίου, αγίου, μάκαρος, Ιησού Χριστέ, ελθόντες επὶ την ηλίου δύσιν, ιδόντες φώς εσπερινόν, υμνοῦμεν…………»

Παρακολουθήστε video:

Απολυτίκιον
«Ὡς άστρον ανέτειλας, τη Ἐκκλησίᾳ Χριστού, και πάντας κατηύγασας, φανερωθεὶς θαυμαστώς, Φανούριε ένδοξε· όθεν τοις ευφημούσι, την σὴν άθλησιν Μάρτυς, νέμεις τών σών θαυμάτων, την σωτήριον χάριν, πρεσβεύων τω Κυρίῳ, υπὲρ των ψυχών ημῶν».

Ο αναγνώστης και προνοιάρχης του Ναού Σπύρος Ξυδάκης, διαβάζει το” Καταξίωσον, Κύριε, εν τη εσπέρα ταύτῃ, αναμαρτήτους φυλαχθήναι ημάς. Ευλογητὸς εί, Κύριε, ο Θεὸς τῶν ……. Ἀμήν.”

Παρακολουθήστε video:

Στην αγαπητή ακολουθία της Αρτοκλασίας ο Σεβασμιώτατος με τους Ιερείς και το ” Αντιφωνικό Μέλος” ψάλλουν τον υπέροχο, προσφιλή και γνωστό σε όλους ύμνο, το:

«Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού»

Παρακολουθήστε video:

Εν συνεχεία, ευλόγησε τις πίττες του Αγίου Φανουρίου, που περίτεχνα κατεσκεύασαν ευσεβείς Μυκόνιες, λέγοντας χρακτηριστικά, ότι ο Θεός δεν έχει χρεία δώρων, αλλά η προσφορά τους, με τη μορφή ταμάτων, κεριού ή “Φανουρόπιττας” αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη, το δε αντιπροσφερόμενο από την Εκκλησία ευλογημένο κομμάτι της “Φανουρόπιττας” μας υπομιμνήσκει να είναι αγιασμένη και η ζωή μας, η σκέψη και τα έργα μας.

Στην ομιλία του, κατά την ευλογία των «πλακούντων», ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ υπογράμμισε ότι ο Άγιος Φανούριος προσφέρετε στο Χριστό, διά του μαρτυρικού θανάτου του,το σώμα του, ενώ εμείς σήμερα καλούμεθα να προσφέρουμε στον Κύριο όχι τη ζωή και το σώμα μας, αλλά ένα μέρος της καρδιάς μας, ως αντιπροσφορά στην παρουσία Του στη ζωή μας, που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε με θάρρος και αισιοδοξία τις δυσκολίες της ζωής, ιδιαίτερα σήμερα.
Ευχαρίστησε, τέλος, και συνεχάρη τον Προνοιάρχη του Παρεκκλησίου, Αναγνώστη κ. Σπυρ. Ξυδάκη, για τη μέριμνά του προς τα τρία Παρεκκλήσια της περιοχής και τον προευτρεπισμό της Πανηγύρεως, και ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Φανούριος να τους στηρίζει με τις προσευχές του και να φανερώνει τα κράτιστα στη ζωή τους.
Σήμερα το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ θα ιερουργήσει ωσαύτως στον ίδιο Ιερό Ναό.

Παρακολουθήστε video:

 

Δείτε εικόνες από τον Πανηγυρικό εόρτιο εσπερινό:

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Mykonos Monasteries: Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Μάμαντος στην Ι.Μ. Παλαιοκάστρου Ανω Μεράς Μυκόνου

ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕΡΑ ΜΥΚΟΝΟΥ ΙΕΡΟΥΡΓΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ κ. ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄ Σήμερα το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Ecumenical Patriarch: Πατριαρχική – Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών

Πατριαρχική - Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών για τη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του...

Liturgical music

Επιτάφιος θρήνος με την Ψαλτική Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Επιτάφιος θρήνος με την Ψαλτική Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου
error: Content is protected !!