Sunday of Holy Pentecost: Θεία Λειτουργία Κυριακή της Πεντηκοστής και του Εσπερινού Γονυκλισίας στην Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής

Related Articles

Μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα και με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε η ημέρα Της Πεντηκοστής στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής, στην Ανω Μερά Μυκόνου.

Ευσεβείς Μυκόνιοι και παραθεριστές προσήλθαν από τις πρώτες πρωινές ώρες και με υποδειγματική τάξη και ευλάβεια παρακολουθούσαν προσευχητικώς την τέλεση του όρθρου και της Θείας Λειτουργίας από τον Αρχιμανδρίτη και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής π. Αλέξιο Παπαδόπουλο, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

«Τη αυτή ημέρα, Κυριακή ογδόη από του Πάσχα, την αγίαν Πεντηκοστήν εορτάζομεν. Πνοή βιαία γλωσσοπυρσεύτως νέμει, Χριστός το θείον Πνεύμα τοις Αποστόλοις. Εκκέχυται μεγάλω ενί ήματι Πνεύμ’ αλιεύσι. Ταις των αγίων Αποστόλων πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός ημών, ελέησον ημάς. Αμήν»

Ορθρινό Ευαγγέλιο Κυριακής, Κατά Ιωάννη Κ'(20) 19-23
Οὔσης οὖν ὀψίας τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ τῇ μιᾷ τῶν σαββάτων, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων ὅπου ἦσαν οἱ μαθηταὶ συνηγμένοι διὰ τὸν φόβον τῶν ᾿Ιουδαίων, ἦλθεν ὁ ᾿Ιησοῦς καὶ ἔστη εἰς τὸ μέσον, καὶ λέγει αὐτοῖς· εἰρήνη ὑμῖν.
καὶ τοῦτο εἰπὼν ἔδειξεν αὐτοῖς τὰς χεῖρας καὶ τὴν πλευρὰν αὐτοῦ. ἐχάρησαν οὖν οἱ μαθηταὶ ἰδόντες τὸν Κύριον.
εἶπεν οὖν αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς πάλιν· εἰρήνη ὑμῖν. καθὼς ἀπέσταλκέ με ὁ πατήρ, κἀγὼ πέμπω ὑμᾶς.
καὶ τοῦτο εἰπὼν ἐνεφύσησε καὶ λέγει αὐτοῖς· λάβετε Πνεῦμα ῞Αγιον·
ἄν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς, ἄν τινων κρατῆτε, κεκράτηνται.

Η Πεντηκοστή, αποτελεί τη γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας.
Ἀπολυτίκιον
Ήχος πλ. δ’.
Ευλογητός ει, Χριστέ ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον, και δι’ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

Της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός της Γονυκλισίας, παρουσία πιστών, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Την Πεντηκοστή η Εκκλησία εορτάζει το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, τον Παράκλητο, το Άγιο Πνεύμα, το οποίο κατήλθε στο υπερώο της Ιερουσαλήμ για να εγκαινιάσει μια νέα σωτηριολογική περίοδο στην ιστορία της ανθρωπότητας (Πράξ. 2:1). Ο ερχομός του περιγράφεται ως “εκ του ουρανού ήχος ώσπερ φερομένης πνοής βιαίας” και η ορατή παρουσία του ήταν ως “γλώσσαι ωσεί πυρός”, το οποίον “εκάθισέ τε εφ’ ένα έκαστον αυτών (των μαθητών)” (Πράξ.2: 3-4).

Στο τέλος της Ιεράς ακολουθίας ο Πανοσιολογιώτατος Αλέξιος μίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα αναφερόμενος θεολογικά για τα υποστατικά ιδιώματα του Αγίου Πνεύματος του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδος και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.

Δείτε εικόνες από Θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας:

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

St George’s Day 2024: Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου – Πότε πέφτει η γιορτή το 2024

St George's Day 2024 / Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου – Πότε πέφτει η γιορτή το 2024  Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί με αυτό και...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!