Archbishop Elpidophoros: Εαρινή συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στην Αμερική

Related Articles

Τα θυρανοίξια του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές του Νοεμβρίου και τα εγκαίνιά του που έχουν προγραμματιστεί την άνοιξη του 2022, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εαρινής συνεδρίασης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Σε αυτήν που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, τόσο τα μέλη του Συμβουλίου όσο και οι γερουσιαστές για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στα μεγάλα στοιχήματα που κέρδισε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ιδιαίτερα το τελευταίο έτος, αλλά και στα ιστορικά για την Εκκλησία της Αμερικής γεγονότα που θα λάβουν χώρα το αμέσως προσεχές διάστημα, με κυρίαρχο το γεγονός της επικείμενης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τις 23 Οκτωβρίου έως και τις 3 Νοεμβρίου. Άλλωστε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προστεί στα θυρανοίξια του ιερού εθνικού προσκυνήματος της Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος ελπιδοφόρος έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός της επετείου των 100 ετών από την ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το 2022, την οποία και χαρακτήρισε ως γεγονός εθνικής σημασίας, το οποίο θα εορταστεί με πληθώρα πανηγυρικών εκδηλώσεων. Στην ομιλία του, κυριάρχησε και το θέμα διασφάλισης της βιωσιμότητας του προγράμματος συνταξιοδότησης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κληρικών, αλλά και των λαϊκών στελεχών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μέσω των σχετικών τροποποιήσεων και της ενίσχυσης της χρηματοδότησής του, που αποτέλεσαν προϊόν πολύμηνης συστηματικής εργασίας, η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στις αρχές του έτους.

«Αυτό που μας ενδιέφερε πρώτιστα, σημείωσε, ήταν η προστασία του κόπου των κληρικών και των λαϊκών μας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που είχε διαρρηχθεί τα προηγούμενα χρόνια». Επιπρόσθετα, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην εφαρμογή νέων λογιστικών προτύπων για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τις Μητροπόλεις της που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία της σύστασης συμβουλευτικής επιτροπής για τη σύνταξη του νέου καταστατικού χάρτη της Αρχιεπισκοπής, η οποία και θα επεξεργαστεί όλες τις προτάσεις και τις σκέψεις που θα καταθέσουν οι πιστοί. Όπως είναι γνωστό, στη συνέχεια το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συστήσει μικτή επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Μητέρας Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία και θα καταλήξει στο τελικό κείμενο του καταστατικού χάρτη.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για την εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώθηκε τόσο στο Ελληνικό Κολέγιο όσο και στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, στη Βοστώνη, που κέρδισαν την πιστοποίηση χορήγησης πτυχίων και την ακαδημαϊκή αναγνώρισή τους και βελτίωσαν ιδιαίτερα την οικονομική τους θέση.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μίλησε σχετικά με τις πολυεπίπεδες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ενώ έκανε αναφορά και στη σημαντική πρωτοβουλία του Τάγματος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα να δημιουργήσει το κληροδότημα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» με σκοπό την οικονομική ενδυνάμωση και ενίσχυση της Μητέρας Εκκλησίας.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos Monasteries: Αιδεσιμολογιώτατος π. Ματθαίος Χάλαρης «Τα Δώρα της Θείας Χάριτος» – Πρόσκληση σε ομιλία

Πρόσκληση σε ομιλία στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Mykonos Monasteries / Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Μυκόνου & Δήλου και Καθηγούμενος της...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!