Archbishop Elpidophoros of America: Εγκαίνια της έκθεσης «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών», από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Related Articles

Την έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών» εγκαινίασε προχθές στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, στη Βοστώνη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος……….

Η έκθεση, η οποία θα παραμείνει στο Κέντρο έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, είναι περιοδεύουσα ψηφιακή και φυσική και εντάσσεται στο πρόγραμμα του εορτασμού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τη 200ή επέτειο από την Επανάσταση του 1821. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία του Πολιτιστικού και του Διεπιστημονικού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Ντιν και Ζωή Πάππας», του Πανεπιστημίου Στόκτον του Νιου Τζέρσεϊ, στο οποίο και θα μεταφερθεί το φθινόπωρο του 2021.

Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με την απόδοση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αμερικής και του κοντακίου «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια», από τη χορωδία Ρωμανός ο Μελωδός του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, η οποία παρουσίασε και ελληνικά πατριωτικά τραγούδια από την εποχή της Επανάστασης.

Την προσευχή ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε την έκθεση «πολύ αξιοπαρατήρητη και σπουδαία», ενώ έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, Γεωργίου Καντώνη, για «την ηγεσία του και το έργο του, που δεν θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε πριν από μερικά χρόνια».

Μήνυμα απηύθυνε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, εξαίροντας την προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου για την αποτελεσματική αναδιοργάνωση της Θεολογικής Σχολής και του Ελληνικού Κολεγίου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη και στην έμπρακτη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Βιντεοσκοπημένα μηνύματα απηύθυναν η πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και άλλοι αντιπρόσωποι και ακαδημαϊκοί του Ελληνικού Κολεγίου και του Πανεπιστημίου Στόκτον.

Η έκθεση διερευνά τα κοινά θέματα στα οποία η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συμπορεύτηκαν στην επιδίωξη της παγκόσμιας ελευθερίας. Το φυσικό έκθεμα αποτελείται από 24 επιφάνειες μεγάλου μεγέθους με πληροφοριακό υλικό που ερευνήθηκε από 16 συνεισφέροντες μελετητές, τα πλήρη δοκίμια του οποίου περιλαμβάνονται στον ψηφιακό εκθεσιακό ιστότοπο.

Η φυσική έκθεση θα περιοδεύσει και θα παρουσιαστεί σε πανεπιστήμια και σε κοινότητες σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, ενώ θα παρουσιαστεί και στα ελληνικά, σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Εργαστήριο Αφηγηματικής Έρευνας της Σχολής Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το φθινόπωρο του 2021, στο Μουσείο της συμπρωτεύουσας και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα.

Τα θέματα που διερευνώνται είναι τέσσερα, «Ελευθερία ή Θάνατος, η Ελλάδα στην εποχή των επαναστάσεων», «Η συμπάθεια για τους Έλληνες του Προέδρου Μονρόε: οι ρίζες της ελληνικής νίκης και η σφυρηλάτηση του δόγματος της μη παρέμβασης», «Η θέρμη της Ελληνικής Επανάστασης: Αμερικανοί φιλέλληνες και η γέννηση του διεθνούς ανθρωπισμού» και «400 χρόνια σκλαβιάς: Η ελληνική ανελευθερία και η αμερικανική υπεράσπιση του Κινήματος Κατάργησης της Δουλείας».

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

His Eminence Dorotheos B’: Ποιμαντική επίσκεψη του Σεβασμιώτατου κ. Δωρόθεου Β’ στη νήσο Σίφνο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , στην επιθυμία του να βρεθεί κοντά στον Κλήρο και το Λαό των νησιών...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Quadragesima Sunday: Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, σήμερα, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

Liturgical music

Notable Death: Έφυγε από τη ζωή ο «άρχων πρωτοψάλτης» Χαρίλαος Ταλιαδώρος

Σίγησε σε ηλικία ενενήντα πέντε ετών, η φωνή του Χαρίλαου Ταλιαδώρου, κορυφαίου εκπροσώπου και διδάσκαλου της βυζαντινής ψαλτικής τέχνης, με εγχώρια και διεθνή ακτινοβολία......... Επί...
error: Content is protected !!