Hagia Sophia: Συμπορεύεται η Σύνοδος των Καθολικών Επισκόπων της Αυστραλίας με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για Αγία Σοφία

Related Articles

«Φοβόμαστε πως η απόφαση της Τουρκίας μπορεί να υποκινήσει ένταση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, σε μία εποχή κατά την οποία είναι απαραίτητη η επιδίωξη του διαλόγου και η αναζήτηση κοινού εδάφους» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και η Σύνοδος των Καθολικών Επισκόπων……..

Συγκλονισμένοι από την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι όλοι οι Καθολικοί Επίσκοποι της Αυστραλίας, οι οποίοι εκτάκτως συνεδρίασαν την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να λάβουν θέση για την απαράδεκτη και άνευ αναγκαιότητας αυτή απόφαση.

Η Σύνοδος των Καθολικών Επισκόπων της Αυστραλίας συνήλθε υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Βρισβάνης Μάρκου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, κατά τη συνεδρία συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα τις Αγίας Σοφίας, ενώ πολλοί από τους Επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας δεν δίστασαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον της Τουρκίας, η οποία όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τον πολιτισμό και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Οι Επίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας ομοφώνως εξουσιοδότησαν τον Αρχιεπίσκοπο Μάρκο, Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, να επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο προκειμένου να εκδώσουν κοινή δήλωση διαμαρτυρίας για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

Παράλληλα, οι Επίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας ομοφώνως δήλωσαν την εκτίμηση και το σεβασμό τους στον νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, ενώ μέσω του Προέδρου τους δεσμεύθηκαν ότι θα ενημερώσουν και την Αγία Έδρα για τις αποφάσεις τους.

Ενώνουν τις φωνές τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην κοινή τους δήλωση, με τις πολλές άλλες ανά τον κόσμο, οι οποίες εξέφρασαν τη βαθύτατή τους απογοήτευση για την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, η οποία ήταν ανέκαθεν τόπος Χριστιανικής λατρείας και σε πιο πρόσφατες εποχές μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς και σύμβολο καθολικότητας.

Επίσης, εκφράζουν τον φόβο τους ότι αυτή η κίνηση μπορεί να υποκινήσει ένταση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, σε μία εποχή κατά την οποία είναι απαραίτητη η επιδίωξη του διαλόγου και η αναζήτηση κοινού εδάφους.

«Η οδός της εθνικιστικής ιδεολογίας και οι πολιτικές αποφάσεις που επιφέρει, μπορεί να οδηγήσουν μόνο σε διάσπαση και όχι στη σοφή οδό της ειρήνης που επιδιώκουν όλες οι θρησκείες.

Προσευχόμαστε για τον λαό της Τουρκίας και ιδιαίτερα για τους εκεί Χριστιανούς, οι οποίοι έχουν ιδιαιτέρως πληγεί με αυτή την απόφαση. Επίσης, προσευχόμαστε συν τω χρόνω να αρθεί αυτή η απόφαση, ώστε η Αγία Σοφία να ανήκει σε όλους και πάλι, και να ξαναγίνει σύμβολο ειρήνης» τονίζουν στην κοινή τους δήλωση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ευχαρίστησε θερμώς τον Αρχιεπίσκοπο Μάρκο και δι’ αυτού τους Καθολικούς Επισκόπους και τους μετέφερε την ευαρέσκεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος θα βρεθεί στην Καθολική Αρχιεπισκοπή του Σύδνεϋ, προσκεκλημένος του Αρχιεπισκόπου Fisher, για να συζητήσουν θέματα σχέσεων Αυστραλιανής Πολιτείας και Εκκλησίας.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos Monasteries: Αιδεσιμολογιώτατος π. Ματθαίος Χάλαρης «Τα Δώρα της Θείας Χάριτος» – Πρόσκληση σε ομιλία

Πρόσκληση σε ομιλία στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Mykonos Monasteries / Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Μυκόνου & Δήλου και Καθηγούμενος της...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!