Μύκονος: Εορτασμός του Οσίου Ξενοφώντος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς

Related Articles

Τη μνήμη των Αγίων Ξενοφώντος, της συμβίου του Μαρίας και των δύο τέκνων τους Αρκαδίου και Ιωάννου τίμησαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς, μέσα σε λαμπρά πνευματική ατμόσφαιρα εόρτιας κατανύξεως………

Της Εόρτιας Θείας Λειτουργίας μετ΄Αρτοκλασίας, στον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς, προέστη ο Πρωθιερέας του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου-Δήλου Αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Μαραγκός πλαισιούμενος από τον συνεφημέριο του π. Γεώργιο Κουσαθανά και τον Ιεροδιάκονο Γεώργιο.

Πλούσιος συγκλητικός πού  διακρινόταν για την βαθιά ευσέβειά του προς τον Θεό, ο Όσιος Ξενοφών έζησε στην Κωνσταντινούπολη κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Ιουστίνου Α’ (518 – 527 μ.Χ.) και Ιουστινιανού (527 – 565 μ.Χ.) .

Μόλις τα δύο του παιδιά, Αρκάδιος και Ιωάννης, τελείωσαν τα εγκύκλια γράμματα, τα έστειλε στη Βηρυτό της Φοινίκης για να μελετήσουν και να σπουδάσουν τη νομική επιστήμη. Καθ’ οδόν το πλοίο με το οποίο ταξίδευαν ναυάγησε. Διασώθηκαν όμως και μετέβησαν στα Ιεροσόλυμα όπου έγιναν μοναχοί.
Οι γονείς τους, Ξενοφών και Μαρία, τους αναζήτησαν και πληροφορήθηκαν ότι διάγουν στην έρημο ασκητικό βίο, δόξασαν τον Θεό και αποταξάμενοι τον κόσμο, ακολούθησαν και αυτοί το μοναχικό βίο.
Ο Ξενοφών, η γυναίκα του και τα παιδιά τους πρόκοψαν τόσο πολύ στην αρετή και στη φιλανθρωπία, ώστε τους αξίωσε ο Θεός να επιτελούν και θαύματα. Έτσι η θεία αυτή οικογένεια έζησε θεοφιλώς και κοιμήθηκε με ειρήνη.

Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Ως γενεά ευλογητή τω Κυρίω, της ουρανίου ηξιώθησαν δόξης, ασκητικώς δοξάσαντες Χριστόν επί της γης. Ξενοφών ο Όσιος, και η τούτου συμβία, συν τοις αριστεύσασιν, ιεροίς αυτών τέκνοις, ους ευφημούντες είπωμεν φαιδρώς χαίροις Οσίων χορεία τετράριθμε.

Δείτε εικόνες από την Εόρτια θεία Λειτουργία:

More on this topic

Advertismentspot_img

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Liturgical music

error: Content is protected !!