Με κατάνυξη και αισθήματα πνευματικής χαράς οι Μυκόνιοι υποδέχτηκαν την Τιμία Κάρα της Οσίας Υπομονής

Related Articles

Πλήθος Μυκονίων, με επικεφαλής το Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’, τον ιερό Κλήρο, το Δήμαρχο Μυκόνου και Δημοτικούς Συμβούλους, το Διοικητή της 6ης ΣΜΕΠ, εκπροσώπους των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών και μαθητές των Σχολείων με παραδοσιακές στολές, υποδέχθηκαν σήμερα το απόγευμα στα πρόπυλα του Ιερού Ναού Παναχράντου Χώρας την τιμία Κάρα της Οσίας Υπομονής, που διακομιζόμενη διά χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου……

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στην προσφώνησή του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο ανέφερε, μεταξύ άλλων:
” Ο ευσεβής, ευγενικός και πολιτισμένος λαός της αγαπημένης μας γενετείρας Μυκόνου, με τον ιερό Κλήρο και τη μετριότητά μας, σας υποδέχεται με αισθήματα χαράς, τιμής και ευγνωμοσύνης, διότι είχατε την καλωσύνη να ανταποκριθείτε στο αίτημά μας και εν μέση Τεσσαρακοστή να διασχίσετε ξηρά και να πλεύσετε θάλασσα και να έλθετε εδώ, κομίιζων την τιμία, χαριτόβρυτη και περίπυστη Κάρα της Οσίας Υπομονής….

Σας ευχαριστούμε, διότι κομίσατε στη Μύκονο μεγάλη ευλογία, η οποία καταγράφεται πλέον ως ιστορικό γεγονός και για την Ιερά μας Μητρόπολη και για τον Ιερό Ναό της Παναχράντου….”

Ακολούθως. αναφέρθηκε στη ζωή της Οσίας Υπομονής, ως αυτοκράτειρας Ελένης Παλαιολογίνας, τόνισε το σεβασμό, που οι Μυκόνιοι τρέφουν προς τον Όσιο Πατάπιο και ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο κ. Διονύσιο να έχει υπομονή στο δύσκολο και σταυρικό έργο, που λαοφιλώς και θεοφιλώς επιτελεί στην Αποστολική Μητρόπολη Κορίνθου.

Στην αντιφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, μεταξύ άλλων, τόνισε:  
” Όταν, Σεβασμιώτατε αδελφέ, μου ζητήσατε να κομισθεί η τιμία Κάρα της Οσίας Μητρός ημών Υπομονής στο νησί της Επαρχίας σας, τη γενέτειρά σας Μύκονο, αισθάνθηκα υποχρέωση να ανταποκριθώ στο αίτημά σας αυτό, διότι πέρα από τους ιερούς δεσμούς της αγάπης, της φιλίας και της συναδελφικότητας, που μας συνδέουν τόσα χρόνια, κατανόησα ότι ένας λαός δεινά χειμαζόμενος επιβάλλεται να διακατέχεται από την αρετή της υπομονης και να έχει τα ανάλογα πρότυπα.

Η Οσία Υπομονή, βέβαια, είναι μιά από τα πολλά εκατομμύρια των ανθρώπων, που αυτή την αρετή την επόθησε και την εβίωσε, δεδομένων πάντοτε των ανθρωπίνων…Βασίλισσα από βασιλικό γένος, με βασιλείς υιούς και δεσπότες, όπως ελέχθησαν αργότερα, του Μυστρά!

Θα έλεγε κανείς, όμως, ότι η ευζωία, που την συννόδευε, δεν θα της επέβαλε υπομονή..Κάθε άλλο! Ένας με μεγάλα αξιώματα θεωρείται από όλους μας ότι διακατέχει τα πάντα, δεν του λείπει τίποτε! Ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα πάντα με το χρήμα και τη δύναμη!

Αλλά, γιατί μια βασίλισσα να επιδείξει υπομονή; Ειπατε. προηγουμένως, ότι την έλεγαν Ελένη! Κωνσταντίνος και Ελένη οι ιδρυταί της Βσιλευούσης, που οδήγησαν την Αυτοκρατορία για 1000 περίπου χρόνια σε θριάμβους και νίκες, αλλά και σε περιπέτειες πολλές, αλλά άφησαν ένα πανένδοξο παρελθόν. Ελένη και Κωνσταντίνος, Παλαιολόγος και Υπομονή, έμελλε να πιούν το πικρό ποτήριο της υποδουλώσεως της αυτοκρατορίας και της στερήσεως της ελπίδας τους….

Προσπάθησαν, είναι γνωστό, και ο υιός της Ιωάννης ο 8ος και ο τελευταίος Κωνσταντίνος ο 11ος να περισώσουν την Αυτοκρατορία! Δεν τα κατάφεραν! Γιατί στήριξαν τις ελπίδες τους εκεί που δεν έπρεπε, και γι` αυτό οι προσπάθειές τους έμεινα χωρίς αποτέλεσμα….Σε ποιούς τις στήριξαν; Τ

ις στήριξαν στους ανθρώπους, και μάλιστα στους ανθρώπους του χρήματος….Ωστόσο η Βασιλεύουσα εχάθη και θα έλεγε κανείς ότι δια της υπομονής έπρεπε να περιτρέξει τον προκείμενο αυτη αγώνα….Πάντοτε το Γένος μας δι` υπομονής διήλθε τον χρόνο. Εμιμείτο τον Κύριο,ο Οποίος υπομένων υπέμενε και υπέστη Σταυρό και Πάθος και Θάνατο και Ταφή και Ανάσταση!

Γι’ αυτό σε ο,τι μας συμβαίνει, πρέπει να κάνουμε υπομονή. Η αρετή της υπομονής, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας δεν είναι μια μαζοχιστική ανοχή επί κακώς συμβαινόντων, αλλά μια αρετή, που κάνει τον άνθρωπο να αποδέχεται το συνάνθρωπό του, που τον κάνει να υπομένει και χαίρεται εν τοις παθήμασι και ταις θλίψεσι.

Αυτή η νοοτροπία είναι που κάνει τον άνθρωπο, Άνθρωπο……Σας ευχαριστώ, Σεβασμιώτατε, που μου δώσατε την ευλογημένη ευκαιρία να διαπιστώσω ότι ο λαός μας υπομένει, αγωνίζεται και προσπαθεί… Μπορεί να του λείπουν τα χρήματα, αλλά έχει άλλους θησαυρούς! Να, ένας απ` αυτούς: η Υπομονή! Πάντα έτσι ζήσαμε και έτσι θα ζήσουμε!… “

Ακολούθως, τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, κατά τη διάρκεια της οποίας πλήθος Μυκονίων συνέρρεαν να προσκυνήσουν το τίμιο Λείψανο.

Αύριο το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος θα τελέσει την Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό της Παναχράντου, την οποία θα παρακολουθήσουν και μαθητές των Σχολείων της Μυκόνου.

Την επιμέλεια των Εκδηλώσεων είχε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Παναχράντου και Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου, Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Τζανιδάκης, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη για την αρίστη προετοιμασία και διοργάνωσή τους.

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

St George’s Day 2024: Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου – Πότε πέφτει η γιορτή το 2024

St George's Day 2024 / Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου – Πότε πέφτει η γιορτή το 2024  Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί με αυτό και...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!