Μητροπολίτης Δωρόθεος Β΄: Διδάγματα από το Μπατακλάν

articoli Correlati

Μια ακόμα λέξη, ένα ακόμα όνομα, άγνωστο στους περισσότερους, γνωστό ίσως……. μόνο στους κατοίκους της Γαλλικής πρωτεύουσας, στοιχειώνει τους φόβους μας, αποκαλύπτει τις φρικτές αντινομίες της εποχής μας, ξεσκεπάζει το εφιαλτικό πρόσωπο της βίας και θεριεύει τις ανασφάλειές μας: Μπατακλάν! Όπως μέχρι τώρα λέγαμε Δίδυμοι Πύργοι..

Πρόκειται για το συναυλιακό κέντρο του Παρισιού, μέσα στο οποίο δεκάδες νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ξαφνικά, απρόσμενα, σε ώρα χαράς και νεανικής μέθης….

Αναρίθμητα τα γιατί, πολυάριθμες και στην ποσότητα και την ποικιλία οι ερμηνείες για τα κίνητρα και τις αιτίες της σφαγής, βαρύ το σύννεφο του τρόμου και της καχυποψίας, που βαραίνει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και των ανθρώπων τις ψυχές!

Ξαφνικά, αισθανόμεθα ευάλωτοι και αδύναμοι να προστατεύσουμε το ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα της ζωήςΔιαπιστώνουμε πόσο επισφαλής είναι η πραγματικότητά μας, πόσο εφήμερη η “μονιμότητά” μας, πόσο κοντά μπορεί να είναι το τέλος της ζωής μας, ακόμα και όταν βρισκόμαστε στο ξεκίνημά της

Οι σε ανύποπτο χρόνο και τόπο τρομοκρατικές επιθέσεις λειτουργούν καταλυτικά στη σκέψη του σύγχρονου ανθρώπου, Oms, “μεθυσμένος” από τις δυνατότητες, τις ανέσεις και τις περί “υπερανθρώπου” υποσχέσεις της σημερινής εποχής, έχει χάσει το μέτρο της ανθρωπιάς του, έχει ξορκίσει το θάνατο και τη φθορά, έχει διώξει κάθε τι πνευματικό από τη ζωή του και ζει με την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας, γιατί όχι και της αιωνιότητας….

Ο σύγχρονος Ευρωπαίος Αδάμπου νομίζει ότι γευόμενος το “μήλο” της επιστήμης, της τεχνολογίας και της δύναμης μπορεί να γίνει θεόςΜέχρι να έρθει μια απροσδόκητη εξέλιξη, μια νέα αρρώστεια, ένας πόλεμος, μια τρομοκρατική επίθεση, που θα αποδείξει το μέγεθος της αδυναμίας του

Ανέκαθεν, βέβαια, η ζωή αντιμετώπιζε κινδύνουςΑνέκαθεν αρρώστιες, πόλεμοι και συγκρούσεις αφαιρούσαν, χωρίς διάκριση, ανθρώπινες ζωές, σε μεγαλύτερη έκταση, Forse, και με περισσότερο φρικτό τρόπο….. Λίγες οι λευκές σελίδες του βιβλίου της παγκόσμιας Ιστορίας, κόκκινες από το αίμα οι περισσότερες!

Εκείνο που διαφοροποιεί, Tuttavia, την εποχή μας είναι η εντύπωση ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόνΖούμε σε μια “νέα εποχή”, εποχή ειρήνης, ανάπτυξης, συνεργασίας, ελευθερίας και δημοκρατίας…. Και καλό θα είναι να τα ξεχάσουμεΚαι να βαδίσουμε μπροστά, γκρεμίζοντας κάθε σύνορο, που χωρίζει τους ανθρώπουςΚαι γι` αυτό, ούτε ως ιστορία δεν θα πρέπει στα παιδιά μας να διδάσκουμε πολέμους και σφαγές!

Η παρισινή τραγωδία απέδειξε πόσο έωλες είναι οι εκτιμήσεις μας, πόσο επισφαλείς οι βεβαιότητές μας, πόσο ανερμάτιστη η αισιοδοξία μας, πόσο βαθιά η αμάθεια και η απαιδευσία μας

Διαφορετικά, θα είχαμε “ακούσει” το Θουκυδίδη να λέει με πικρία αλλά και ρεαλισμό: “Οι συγκρούσεις έφεραν μεγάλες κι αμέτρητες συμφορές στις πολιτείες, συμφορές που γίνονται και θα γίνονται πάντα, όσο δεν αλλάζει η φύση του ανθρώπου, συμφορές που μπορεί να είναι βαρύτερες ή ελαφρότερες κι έχουν διαφορετική μορφή ανάλογα με τις περιστάσεις”

Όσο δεν αλλάζει η φύση του ανθρώπου…. Στους αιώνες που διάβηκαν από τότε που γράφηκαν αυτά, άλλαξαν πολλά, σε ασύλληπτη έκταση, ένταση και βαθμό!

Πολλά άλλαξαν, εκτός από τη φύση του ανθρώπου, που εξακολουθεί να την διέπει, όπως και τότε, η φιλαρχία, η πλεονεξία και η φιλοδοξία, σε συνδυασμό με την έλλειψη κάθε ηθικού φραγμού!

Την ίδια στιγμή, που οι άνθρωποι ανιχνεύουν τα μυστήρια της ζωής και διεισδύουν στα μυστικά του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουναγριεύουνγίνονται λύκοι για το συνάνθρωπό τουςμετατρέπουν σε κόλαση τη ζωή τους, dopo, ovviamente, πρώτα φρόντισαν να εξορίσουν το Θεό από την ύπαρξή τους!

Και ξαφνικά, γιγνόμεθα μάρτυρες σκηνών, που σε άλλες περιπτώσεις θα χαρακτηρίζονταν μεσαιωνικές, θρησκόληπτες, αναχρονιστικές!

Βλέπουμε πολιτικούς ηγέτες και ανώνυμο πλήθος να ανάβει κεριά και να προσεύχεται μπροστά στο Μπατακλάν για τις ψυχές, που χάθηκαν!

Χίλια κηρύγματα δεν θα μπορούσαν να παρουσιάσουν παραστατικώτερα την αξία και τη σημασία της προσευχής για τον άνθρωπο, που τον επανασυνδέει με το Δημιουργό του και του προσφέρει τόση ασφάλεια και δύναμη, όση προσφέρει σε ένα μικρό παιδί η βεβαιότητα ότι ο πατέρας του πάντα το ακούει και το προστατεύει.

Καθώς βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της ιστορίας, νέες πραγματικότητες κυοφορούνται στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και ο φόβος σκιάζει την ψυχή μας, τώρα είναι η ώρα να επαναφέρουμε το Χριστό στη ζωή μας και να παραδεχθούμε ότι η προσευχή δεν είναι ο αέρας που θυμόμαστε μόνο τις στιγμές που δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, αλλά το οξυγόνο, που μας βοηθάει να ζήσουμε!
† O Σύρου και Μυκόνου Δωρόθεος Β΄
(Εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ“, sabato, 28 novembre 2015)

Maggiori informazioni su questo argomento

pubblicità

Reverendo Doroteo II

Sua Eminenza Dorotheos B’: sabato 27/4, il ritorno della Sacra Icona di Panagia Tourliani, secondo l'usanza, nell'omonimo Santo Monastero

È reso noto ai pii abitanti di Mykonos e ai visitatori di Mykonos, quello di sabato, 27 aprile 2024 e 08:00 am, presso la Chiesa di Agia Kiriaki, Paese...

Con riverenza e devozione

Giorno di San Giorgio a Mykonos: Serata festiva di Agios Georgios alle 3 Pozzi della città di Mykonos [immagini + video]

I nemici tagliano George nelle battaglie, ὼὼν par' i nemici vengono tagliati con le spade. Ehi Georgiou, un terzo collo di rame. I Vespri Solenni sono stati celebrati con particolare splendore e magnificenza..

musica liturgica

Domenica di Pasqua Vespri di Agape: I versi della Pasqua nell'I.M.N di Megali Panagia [video]

La danza dei Sacerdoti di Mykonos canta i versi della Pasqua: "Giorno della Resurrezione, rallegra i popoli, Pasqua del Signore, Pasqua dalla morte alla vita, e...
errore: Il contenuto è protetto !!