Torta Lanterna "Miracolosa".!! La ricetta tradizionale dell'Asia Minore con 9 materiali – Quando lo realizziamo e quando lo leggiamo!!

articoli Correlati

Φανουρόπιτα: Per la vita di Agios Fanourios, che onoriamo con questa torta di digiuno, non ci sono testimonianze specifiche. In accordo alla didascalia, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ’ τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ’ την».

Torta Lanterna "Miracolosa".: La ricetta tradizionale dell'Asia Minore con 9 materiali

così, su 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.

Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Molti, inoltre, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.

Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 che ora porta il nome dell'arcivescovo d'America Michael Konstantinidis e l'esecuzione di un trishagio in sua memoria 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.

Kαι όπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν παραλλαγές της παράδοσης.

Στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σκιάθο, τη Φλώρινα και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό.

Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός.

Λέγεται ακόμη ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες φανερώνοντας τα κλεμμένα ζώα.

Quindi se vuoi che San Phanourios ti riveli cosa,cosa stai cercando di importante per fare una torta lanterna, beneditela in chiesa e aspettate i risultati!

Materiali

1 tazza di olio di semi
3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο
1/2 κούπα σταφίδα ξανθή
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
3/4 cucchiaino di cannella

Prima di iniziare a correre

* Sciogliere la soda nel succo d'arancia

* Se abbiamo già l'uvetta in frigo allora bisogna metterla dentro 4 ore in acqua per gonfiarsi. Αν την πάρετε φρέσκια τη χρησιμοποιείτε απευθείας.

Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι που έχουμε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 verbale. (Σε αυτό το στάδιο χρησιμοποιούμε μίξερ)

Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα (την οποία έχουμε στεγνώσει ταμποναριστά για να μην σβολιάσει το αλεύρι όταν τη ρίξουμε).

Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα. Δεν χρειάζεται να ξαναχρησιμοποιήσoυμε το μίξερ.

Έχουμε λαδώσει ελάχιστα το ταψί Νο 28, γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει και απλώνουμε το μείγμα.

Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο (ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) per 40-60 verbale.

Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.

Torta di lanterne: Quando lo realizziamo e quando lo leggiamo

Η φανουρόπιτα, για να κάνει το «θαύμα» της, πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες της όταν τη φτιάχνουμε και όταν την πηγαίνουμε στην εκκλησία για τη διαβάσει ο παπάς.

27 Agosto, la nostra chiesa celebra la memoria di Agios Fanourios e in molte case greche le massaie preparavano la tradizionale fanouropita.

Era una torta con 7 υλικά -μετά έγιναν 9- την οποία πήγαιναν στην εκκλησία ανήμερα της γιορτής του αγίου για να τη διαβάσει ο παπάς και κατόπιν μοιράζονταν στο εκκλησίασμα.

Με τον καιρό καθιερώθηκε οι νοικοκυρές να παρασκευάζουν την φανουρόπιτα μία ή δύο ημέρες πριν από τη γιορτή. Την πήγαιναν στην εκκλησία την παραμονή της γιορτής στον εσπερινό και στη συνέχεια γύριζαν με αυτήν στο σπίτι, για να μοιραστεί όλη η οικογένεια την ευλογία του αγίου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα δοξασία, αν κανείς ακολουθούσε όλες τους κανόνες για την παρασκευή της πίτας, τότε ο άγιος θα του φανέρωνε ό,τι επιθυμούσε -και στις ανύπαντρες τον άνδρα που θα παντρεύονταν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να βάλει ο άγιος το χέρι του, È, όσο παρασκευάζουμε την πίτα,

διαβάζουμε την παρακάτω ευχή:

«Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.

Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Amen".

Maggiori informazioni su questo argomento

pubblicitàspot_img

Reverendo Doroteo II

Con riverenza e devozione

musica liturgica

errore: Il contenuto è protetto !!