Πρώτη λειτουργία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή σε ναό της Σμύρνης

Related Articles

Ιστορικές στιγμές έζησαν χθές το πρωί στη Σμύρνη όσοι παραβρέθηκαν στην πρώτη μετά το 1922 τέλεση θείας λειτουργίας, που πραγματοποιήθηκε στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου……


Ο ναός που τιμάται στο όνομα του πολιούχου της Σμύρνης είναι ο μόνος Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός που δεν κάηκε στην καταστροφή του 1922, βρίσκεται στη συνοικία του Μπασμανέ και πρόσφατα ανακαινίσθηκε από το Δήμο της Σμύρνης.

From 1922 μέχρι και την ανακαίνιση του χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, στη συνέχεια ως αίθουσα συναυλιών κλασσικής μουσικής και παραστάσεων όπερας και αργότερα αρχικά ως αρχαιολογικό μουσείο και στη συνέχεια ως χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων. Μέχρι που και επισκευάστηκε.

Το γεγονός υποδέχθηκε με ιερή συγκίνηση και χαρά η Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα της Σμύρνης που ελπίζει να της παραχωρηθεί οριστικά ο ναός και να γίνει μόνιμη η χρήση του ως ελληνορθόδοξου ναού.

Εδώ και χρόνια η Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης στεγάζεται σε έναν προτεσταντικό ναό που παραχωρήθηκε από τους Ολλανδούς της Σμύρνης.

Η Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Βουκόλου της Σμύρνης τελέστηκε από τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και μόνιμο Ιερατικό Προϊστάμενο Σμύρνης Κύριλλο Συκή ο οποίος ανακοίνωσε και την έλευση του Πατριάρχη στη Σμύρνη προκειμένου να λειτουργήσει στον Άγιο Βουκόλο, την ημέρα εορτής του στις 6 February 2015.

Ενώ το ίδιο θα γίνει στις 10 February 2015, ημέρα μνήμης του Αγίου Χαραλάμπους, όπου για πρώτη φορά από το 1922 θα λειτουργηθεί και μάλιστα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ.

Κατά τη σημερινή ιστορική θεία λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι της Σμύρνης, εκπρόσωποι του Ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη, εκπρόσωπος της τοπικής ρωμαιοκαθολικής κοινότητας και φυσικά Έλληνες ορθόδοξοι που ζουν στη Σμύρνη αλλά και ορθόδοξοι άλλων εθνοτήτων.
Source : kathimerini.gr
NewsRoom Mykonos Ticker

More on this topic

Advertisment

Reverend Dorotheus II

His Eminence Dorotheos B’: On Saturday 27/4, the return of the Holy Icon of Panagia Tourliani, according to custom, in the homonymous Holy Monastery

It is made known to pious Mykonians and visitors to Mykonos, that on Saturday, 27 April 2024 and 08:00 a.m, at the Church of Agia Kyriaki, Country...

With reverence and devotion

Mykonos St George’s Day: Festive evening of Agios Georgios at 3 Wells of Mykonos Town [images + videos]

Enemies the severing George in battles, ὼὼν par' enemies are cut by swords. Hey Georgiou, a third copper neck. The Solemn Vespers was celebrated with particular splendor and magnificence..

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: The verses of Easter in the I.M.N of Megali Panagia [video]

The dance of the Priests of Mykonos sings the verses of Easter: "Resurrection Day, brighten up peoples, Easter of the Lord, Easter from death to life, and...
error: Content is protected !!