Church News: Αυστηρό «όχι» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Ιεροσολύμων Θεόφιλο

Related Articles

Ενα Αυστηρό «όχι» εισέπραξε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, στο να συμμετάσχει στη «Σύναξη» που συγκαλεί στο Αμμάν της Ιορδανίας την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης Θεόφιλος έστειλε το Σάββατο αντιπροσωπεία του στον Οικουμενικό Πατριαρχείο την οποία αποτελούσαν…… οι Μητροπολίτες Καπιτωλιάδος Ησύχιος και Βόστρων Τιμόθεος, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη.

Η αντιπροσωπεία επέδωσε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την οποία ανέγνωσε εν τάχει και την έβαλε ξανά στον φάκελο. Η αντιπροσωπεία του Θεόφιλου προσπάθησε να πείσει τον Οικουμενικό να μεταβεί και να προστεί στη Σύναξη, λέγοντας ότι Εσείς Παναγιότατε είσθε ο Πρώτος.

Ο Πατριάρχης φέρεται να απάντησε ότι ο Ιεροσολύμων είναι αναρμόδιος για τη σύγκληση Σύναξης Προκαθημένων όπως επίσημα του έχει δηλώσει με επιστολή του και ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει, ενώ τους έθεσε προ των ευθυνών τους για την βλάβη που προκαλείται στην ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Θεόφιλος έχει θορυβηθεί με την τροπή που παίρνει η ενέργειά του αυτή η οποία δυναμιτίζει την ενότητα της Εκκλησίας και υπονομεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την οποία ανήγγειλε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο τέλος Νοεμβρίου 2019 στη Μόσχα, γι’ αυτό τώρα προσπαθεί να πει ότι δεν θα γίνει Σύναξη, αλλά «οικογενειακή συγκέντρωση των Προκαθημένων που σκοπό έχει τον διάλογο».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή «η οικογενειακή συγκέντρωση των Προκαθημένων» δεν θα καταλήξει πουθενά, δεν θα εξαχθούν συμπεράσματα, ενώ στο ανακοινωθέν που θα εκδώσουν θα τονίζουν ότι η σύγκληση των Προκαθημένων είναι προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη, καθώς και η χορήγηση Αυτοκεφαλίας σε τοπικές Εκκλησίες. Στο Φανάρι ωστόσο επικρατεί δυσπιστία για όλα αυτά και υποδεικνύουν στον Θεόφιλο να μην προχωρήσει.

Επιθυμία του Θεοφίλου ήταν να μην δημοσιοποιηθεί η κίνηση του αυτή, δηλαδή της αποστολής αντιπροσωπείας του στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέδωσε ανακοινωθέν το οποίο παραθέτουμε ατόφιο στη συνέχεια, καθώς και φωτογραφίες από τη συνάντηση.

Το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής:
«Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Το Σεπτό Κέντρο της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αποτελουμένη από τους Μητροπολίτες Καπιτωλιάδος Ησύχιο και Βόστρων Τιμόθεο, Εξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Ανθηδώνος Νεκτάριο, Επίτροπο του Παναγίου Τάφου στην Πόλη.
Η Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έγινε δεκτή από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στη συνάντηση παρέστησαν τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η οποία μόλις είχε ολοκληρώσει τις τακτικές συνεδρίες της για τον μήνα Φεβρουάριο, καθώς και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ενημέρωσαν τον Παναγιώτατο και τους Συνοδικούς Ιεράρχες για την πρωτοβουλία του Μακ. Πατριάρχου τους να συγκαλέσει συνάντηση των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Αμμάν, θέμα, επί του οποίου διεξήχθη μακρά συνομιλία.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επανέλαβε εντόνως την ήδη γνωστή θέση του επί της αναρμοδίου αυτής πρωτοβουλίας της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, της οποίας οι εκπρόσωποι μετέφεραν τις απόψεις της και έδωσαν εξηγήσεις, ενώ μετέφεραν και τον αδελφικό χαιρετισμό μαζί με αναμνηστικό δώρο της Α.Θ. Μακαριότητος με Γράμμα Αυτής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ-ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ
ekirikas.com

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Mykonos Monasteries: Αιδεσιμολογιώτατος π. Ματθαίος Χάλαρης «Τα Δώρα της Θείας Χάριτος» – Πρόσκληση σε ομιλία

Πρόσκληση σε ομιλία στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Mykonos Monasteries / Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Μυκόνου & Δήλου και Καθηγούμενος της...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!