Church News – Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε μία ιστορική απόφαση»

Related Articles

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 800 ετών από τη χειροτονία του Αγίου Σάββα, Αρχιεπισκόπου Σερβίας, από τον αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Μανουήλ Α’ στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον Πατριαρχικό Ναό, προκειμένου να τιμηθεί και από τη Μητέρα Εκκλησία η ευλογημένη αυτή επέτειος-σταθμός στις σχέσεις με την Εκκλησία της Σερβίας……..

«Ο Θεός μας καταξίωσε να ζήσουμε τη σημερινή ημέρα και να ενθυμηθούμε μεγάλα ιστορικά γεγονότα όπως ήταν η χειροτονία του Αρχιεπισκόπου Σάββα, εις την Νίκαιαν της Βιθυνίας, πριν από 800 χρόνια. Ο ‘Αγιος Σάββας τιμάται μεγάλως υπό των Σέρβων Ορθοδόξων αδελφών μας», ανέφερε ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία, και πρόσθεσε ότι η Μητέρα Εκκλησία θεώρησε χρέος της να τιμήσει και αυτή το μεγάλο αυτό γεγονός.

Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν και ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, Ολεκσάντρ Γκαμάν, και η παρουσία του έδωσε την αφορμή στον Παναγιώτατο να αναφερθεί στη χθεσινή απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Σήμερα θα πρέπει να είναι ο κ. γενικός πρόξενος, όπως και όλοι μας, ιδιαιτέρως ευτυχής διότι, όπως γνωρίζετε, αδελφοί, χθες η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε μία ιστορική απόφαση, σύμφωνα με την οποία αφ’ ενός αναγνωρίζεται και επιβεβαιούται το αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να απονέμει τα Αυτοκέφαλα εκεί όπου παρίσταται ανάγκη, και αφ’ ετέρου, κατά συνέπειαν, και επί τη βάσει αυτού του δικαιώματος του Πατριαρχείου μας, η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος ανεγνώρισε το Αυτοκέφαλον που έδωσε το Πατριαρχείο μας, προ μηνών, εις την νεοπαγή Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Ουκρανίας. Πιστεύουμε και ευχόμεθα εδώ εις το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι τελικώς το εκκλησιαστικόν θέμα της Ουκρανίας θα αποτελέσει το σημείον, γύρω από το οποίο θα επαναβεβαιωθεί και θα ενισχυθεί η ενότης των αδελφών Αγίων Ορθοδόξων του Θεού Εκκλησιών επί τη βάσει της γνησίας εκκλησιαστικής παραδόσεως και κανονικής τάξεως. Εμείς από τη θέση αυτή ευχαριστούμε την αδελφή Εκκλησία της Ελλάδος και ευγνωμονούμε τον Μακαριώτατον Πρόεδρον της Συνόδου της Ιεραρχίας Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος έλαβε την πρωτοβουλία και οδήγησε τα πράγματα εις το χθεσινό αίσιον αποτέλεσμα».

More on this topic

Advertisment

Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β'

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Με ευλάβεια και κατάνυξη

Sunday of Orthodoxy: Λαμπρός ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον I.Μ.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Sunday of Orthodoxy / Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μύκονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία τιμάται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και ο...

Liturgical music

Easter Sunday Vespers of Agape: Τα στιχηρά του Πάσχα στον Ι.Μ.Ν της Μεγάλης Παναγιάς [video]

Ο χορός των Ιερέων της Μυκόνου ψάλλει τα στιχηρά του Πάσχα: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα εκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, και...
error: Content is protected !!